Claudine Bonamie en Patrick De Greve zijn reeds gekend als lijstrekkers. Komt er nog een derde bij? (Fotomix: Emiel Tack)
Sint-Laureins

Tweestrijd of driestrijd om de sjerp van burgemeester ?

Nog zeven en een halve maand zijn we verwijderd van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Vooralsnog heerst de gebruikelijke stilte voor de storm. Officieel kent Sint-Laureins nog maar twee lijsttrekkers en één lijstduwer. Achter de schermen is er echter meer aan de hand.

Met Claudine Bonamie en Patrick De Greve zijn er twee lijsttrekkers bekend gemaakt. Bonamie gaat – samen met huidig burgemeester Franki Moere als lijstduwer – de lijst Samen (liberalen en socialisten) trekken, terwijl De Greve de naam van zijn lijst liever nog even geheim houdt, maar iedereen gokt dat dit waarschijnlijk CD&V + (plus) zal of kan worden. And thats it ? Of toch niet?

Derde partij ?

Een vraagteken is momenteel of er nog een derde partij de kop zal opsteken? In de wandelgangen wordt wel gewag gemaakt van nog een derde partij of beweging die naar de kiezer zou gaan in oktober 2024, maar niets is officieel op vandaag. Het zou een groot verschil kunnen maken bij de vorming van een toekomstig schepencollege. Een mogelijke derde partij zou, net als N-VA bij de verkiezingen van 2012, een coalitie kunnen versterken. Wordt het mogelijk één grote meerderheid tegen een piepkleine minderheid of valt een grote partij na 13 oktober uit de boot ? Speculatie alom. 

Twee raadsleden meer

Ook onzekerheden over de kandidaten. Naast Claudine Bonamie, Franki Van de Moere en Patrick De Greve liet nog niemand verder in zijn kaarten kijken, al lijkt de kans groot dat het voltallig zetelende schepencollege opnieuw verkiesbaar zal zijn. Maar bij welke partij? De naam van Franky Cornelis doet opnieuw de ronde als het over kandidaten gaat. Huidig gemeenteraadsvoorzitter Jan Roets zal er niet meer bij zijn. Dat maakte de man zelf reeds enkele maanden geleden bekend.
Eén zekerheid is er echter wel. Doordat de gemeente Sint-Laureins meer dan 7.000 inwoners heeft gekregen, komen er bij de volgende verkiezingen twee extra gemeenteraadsleden bij. Meteen een bijkomend probleem om de lijsten met meer kandidaten gevuld te krijgen, want weinigen voelen zich geroepen om nu al openlijk kleur te bekennen.

(LK)