‘Gele’ Peter noemt zich nu ‘neutrale’ Peter
Hoofdartikel Maldegem

Partij “Ons Dorp” maakt haar eerste kandidaten bekend: Bekende nieuwkomers en enkele politieke kanonnen

Het was lang wachten met welke namen de nieuwe onafhankelijke partij “Ons Dorp” van “gele” Peter Van Hecke (die zich nu “neutrale” Peter noemt) –  zou uitpakken.
De eerste zes werden vorig weekend via een persnota bekend gemaakt. Maldegemnaars kunnen zelf oordelen, maar ongetwijfeld zitten tussen de maagdelijk blanke nieuwkomers een paar valabele en bekende kandidaten met ‘stemmen potentieel’.
Meest opvallend is de politieke terugkeer (ex-N-VA) van stemmenkanon en oud-schepen Rudi De Smet (1.390 stemmen, 4e hoogste plaats). De nog steeds populaire volksman werd door velen terug op een lijst verwacht maar door lange twijfel bij hemzelf werd het nooit ‘definitief’ of officieel.
Daarnaast stapt ook Kiran Van Landschoot (ex-Open VLD) – met 1.073 stemmen op de 8ste plaats in vorige hitparade – met nieuwe ijver terug op het politieke toneel.
Straks volgt een korte voorstelling van de aangekondigde zes.

Historiek

In oktober 2023 maakte Peter Van Hecke, vandaag nog steeds eerste schepen, bekend dat hij uit N-VA stapt en met een nieuwe, lokale partij naar de verkiezingen van oktober 2024 trekt. Zijn onafhankelijke lijst kreeg de naam “Ons Dorp”. Voorzitter werd Henk Deprest, ex- Open VLD, dierenarts en zetelend als onafhankelijk gemeenteraadslid. Ondervoorzitter is Klaas Ballegeer, beroepshalve mobiliteitsambtenaar van de stad Gent.
De partijnaam ‘Ons Dorp’ symboliseert de vijf dorpskernen Adegem, Donk, Kleit, Middelburg en Maldegem-centrum met de bedoeling hun eigen identiteit nog te versterken.
Peter Van Hecke: “Onze gemeente combineert het beste van twee werelden: we hebben alle voorzieningen van een stad (onderwijs, handel, cultuur, sport, industrie,…), en toch steunen we op de gezelligheid en leefbaarheid van een groot dorp, waar veel mensen mekaar nog kennen en spreken. De verenigingen en hun vrijwilligers zorgen voor de sociale interactie in onze gemeente. Deze verenigingen maximaal ondersteunen is dan ook een doelstelling van ons op zich.”

Wie ? (zie groepsfoto) 

Anneleen Sanders. Naast mama van drie, samen met haar man Jo de drijvende kracht achter Slagerij Dobbelaere in Kleit. Ze is lid van de economische raad, maakt deel uit van Markant en in het verenigingsleven geeft ze Chiro Vannoes een duwtje in de rug.

Gunther Lippens (50) is gehuwd met Lindsay en heeft 2 kinderen en één pluszoon. Beroepsmatig is hij actief als hoofdadjudant in de gevangenis van Gent. In zijn vrije tijd engageert hij zich voor KSVK Maldegem (verantwoordelijke voor de kantine ) en ondersteunt hij als vrijwilliger het verenigingsleven daar waar het kan.  

Fabienne Van Poelvoorde (56) hielp in een ver verleden de klanten bij Bouwstock Maldegem. Toch kent iedereen Fabienne van haar ijskar Camaleonté waarmee ze in de zomermaanden toert doorheen de Maldegemse dorpskernen.

Rudy De Smet kan voor zijn verdere politieke carrière rekenen op de steun van zijn echtgenote Hilde. Rudy kan je gerust een fenomeen noemen. Hij is de man van het volk, tussen de mensen en voor de mensen. Een vat vol emotie, van nature dienstvaardig en voor wie het nog niet wist: Rudy is een vat vol levenseigen oneliners, vaak met een lach erbij maar ook voor velen een steun in moeilijke momenten.

Kiran Van Landschoot is getrouwd met schrijnwerker/interieurbouwer Kevin De Wolf en werkt als zelfstandig thuisverpleger. Kiran is tevens voorzitter van de fusieploeg KSVK Maldegem. Kiran is altijd in voor een grapje, en wordt aldus weleens zelf in het ootje genomen.

Jan De Metsenaere (ex-N-VA) is getrouwd met Ellen Keirse en trotse papa van Kamiel, Nestor en Margriet. Als zelfstandig test engineer voor o.a. de Kronos Group doorkruist hij het land. Jan hielp in lang vervlogen tijden bij Chiro Vannoes en heeft zelf drie Chiro-kinderen. In de voetbalkantine(s) tref je hem iedere week aan met zijn “twee voetballerkes” en met een speciaal bierke na een fietsrit kan je hem niet straffen.

V.l.n.r.: Rudy De Smet, Fabienne Van  Poelvoorde, Kiran Van Landschoot, Anneleen Sanders, Jan De Metsenaere en Günter Lippens

Op de site www.ons-dorp.be vindt iedereen de 10 kernwaarden en visie van ‘Ons Dorp’ terug.

Piet De Baets