Lynsey en Geert zijn klaar voor de strijd tegen het zwerfvuil. (Foto: Emiel Tack)
Kaprijke

Vrijwilligers jagen op zwerfvuil

Lynsey Steyaert en Geert Du Pré gaan, samen met een grote groep zwerfvuiljagers, de komende veertien dagen de strijd aan tegen het zwerfvuil op het grondgebied van Kaprijke en Lembeke. “Sommigen zijn er zelfs een heel jaar mee bezig”, zegt het duo.

Voor het vijfde jaar op rij zetten de Kaprijkse en Lembeekse mooimakers de strijd in tegen het zwerfvuil in hun gemeente.
“De komende veertien dagen gaan onze zwerfvuilmeters en -peters samen met tal van andere vrijwilligers extra op pad om onze gemeente opnieuw wat mooier te maken” zegt Geert Du Pré die, als lid van de raad van beheer van IVM, heel nauw bij de actie betrokken is. “Via IVM krijgen we heel wat opkuismateriaal mee. Er worden speciale zwerfvuilniszakken voorzien die we bij ophaalpunten kunnen achterlaten. Verder krijgen we stickers om op die zakken te kleven. Ook prikkers worden door IVM voorzien.”

Camera’s

Jaarlijks worden gemakkelijk 60 zakken zwerfvuil verzameld. “Vaak gaat het om blikjes en flesjes van sterke dranken”, vult Steyaert aan. “Het invoeren van statiegeld op blikjes zou al heel veel afval van de straat halen. T-kruispunten zijn heel vaak hotspots om afval weg te gooien. Terwijl chauffeurs staan te wachten om over te steken, vliegt het afval door de ramen naar buiten.”.

De vorderingen van de Lenteschoonmakers kan je volgen via de app “Mijnmooistestraat”. Wie deelneemt aan de actie krijgt een cadeaubon van de gemeente Kaprijke aangeboden als bedankje. Kaprijke keurde ondertussen ook het gebruik van mobile zwerfvuilcamera’s goed, maar moet, voor ze kunnen ingezet worden, eerst nog enkele juridische zaken regelen. De lentemooimakers zijn dit jaar actief tot 6 april aanstaande.

(LK)