Groen Meetjesland wil snelle beslissingen rond de fusies (Foto: Emiel Tack)
Meetjesland

Groen wil liefst óók fusie met vier… maar is dat nog haalbaar ?

De fusie-koorts is – na een uiterst lange winterslaap – zo te zien definitief gestart. Voor Groen Meetjesland heeft het allemaal lang genoeg geduurd. Voor hen moet er dringend werk gemaakt worden van een fusie van gemeenten in het Meetjesland. “We vragen nog vóór de zomer duidelijkheid over een fusie tussen Assenede, Sint-Laureins, Kaprijke en Eeklo”, zegt Mieke Schauvliege, Vlaams Parlementslid (uit Aalter) voor Groen. 

“ Voor Groen Meetjesland is de tijd van talmen voorbij. Er vinden in het Meetjesland al lange tijd informele gesprekken plaats over een mogelijke fusie tussen Eeklo, Sint-Laureins, Kaprijke en Assenede” zegt Schauvliege. 

“Assenede organiseerde ronde tafelgesprekken, Kaprijke had zijn burgerpanel en in Eeklo is er een consensus voor een grotere fusie. Het is nu aan het beleid om knopen door te hakken, nog voor de zomervakantie. Langer uitstellen heeft geen zin. Alle processen van de verschillende besturen moeten op elkaar afgestemd worden. Medewerkers moeten elkaar leren kennen en burgers moeten geïnformeerd worden. Nu moet het snel gaan”. 

Vijf uitgangspunten

Groen pleit voor een fusie met vier op voorwaarde dat alle gemeenten, maar vooral hun burgers er beter van worden. Onder het motto ‘Beter samen, samen beter’ stelt de partij vijf uitgangspunten voor. “We zijn tegen centralisatie van de dienstverlening in één gemeente”, gaat Schauvliege verder. “Voor elk dorp basisdienstverlening en dorpsraden met eigen budgetten. De bestuurskracht moet regionale uitdagingen vergroten, zoals bij voorbeeld de mobiliteit tussen het poldergebied en Eeklo. Leefomgevingen moeten beter worden, schoolomgevingen veiliger en er moeten betere speelplekken en jeugdlokalen komen”. 

Tot slot wil Groen de burger betrekken bij de fusieplannen. “Ideeën, bezorgdheden en mogelijke problemen mogen niet onbeantwoord blijven” besluit het Vlaams Parlementslid. “Zelfs de nieuwe naam van de gemeente moet door de burger gekozen worden”. 

Tijd dringt

Hamvraag is echter of heel klus nog wel op een degelijke manier kàn geklaard worden voor 31 december 2024. Kaprijke gaat nu met de uitslag van het burgerpanel in de hand nog een drietal infovergaderingen organiseren in haar 2 deelgemeenten. Wellicht volgt dan een stemming in de Kaprijkse gemeenteraad op 14 september. Eeklo lijkt klaar te staan om per direct het ja-woord uit te spreken al lijkt het de perceptie van aantrekkelijke bruid tegen te hebben. Assenede wacht voorlopig nog af en in Sint-Laureins liggen de mantelpakjes en pitteleirs voor het huwelijksfeest nog niet meteen klaar. Lukt het nog wel om twee, drie of vier gemeenten op 15 maanden tijd op een degelijke manier in elkaar te schuiven ?  Ter vergelijking… Wachtebeke en Lochristi praten al concreet over fusies sinds de zomer van 2021 en nóg is na 24 maanden de définitieve beslissing niet gevallen in de gemeenteraad…

(LK)