Niels met de Ferrari F40, de auto waarmee zijn verzamelwoede begon.
Evergem Hoofdartikel

Ertveldenaar verzamelt alles over Ferrari 

Niels Bassleer (27) kreeg van zijn vader Hendrik de liefde voor het Italiaans automerk Ferrari mee en verzamelde ondertussen ongeveer 900 miniatuurwagentjes van het populaire merk, waaronder heel wat waardevolle en zeldzame exemplaren.

“Geen enkel automerk kan tippen aan Ferrari”, legt Niels uit. Zijn verzamelwoede gaat verder dan het verzamelen van miniatuurtjes, hij volgt ook de actualiteit van F1-races en zit zelf 3x per week in een racestoel voor een online wedstrijd.
Taptoe ging langs bij de Ertveldenaar die  ervan droomt ooit zelf eens aan het stuur van een Ferrari te mogen rijden.

Schumacher

‘Eind jaren tachtig vervulde mijn vader zijn legerdienst en raakte hij verzeild in een museum waar de iconische Ferrari F40 stond uitgestald’, steekt Niels met zijn verhaal van wal. ‘Dat was ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Ferrari. De F40 is de laatste Ferrari die door stichter Enzo Ferrari zelf werd gereden. Vader was meteen verkocht en begon vanaf toen fanatiek het merk in de Formule 1 wedstrijden te volgen en modellen van Ferrari’s op schaal te verzamelen.’
Het Ferrari-avontuur begon voor Niels op vijfjarige leeftijd, toen hij in 2001 mee mocht naar de Grote Prijs van België in Francorchamps, gewonnen door de toen drievoudige wereldkampioen Michael Schumacher. Niels bleef vanaf dan grote fan van de Duitser.
‘Vanaf dit voor mij onvergetelijk moment, verzamel ik sindsdien alles van Ferrari en van Schumacher.’

Duurste ter wereld

Niels leidt ons rond in zijn slaap- en werkkamer waar slechts een deeltje van de reusachtige verzameling uitgestald staat. 900 stuks heeft hij er ondertussen in totaal !
‘De exacte waarde is moeilijk te schatten’, houdt Niels zich op de vlakte als we vragen naar de waarde van al die kleine Ferrari’s. ‘Vanaf 1994 tot nu heb ik alle miniatuurduo’s, waarmee Ferrari aan de start van de Formule 1 races kwam. Elk seizoen is anders en de wagens evolueerden enorm sedert 30 jaar geleden. De waarde van mijn verzameling Ferrari’s stijgt dan ook met de jaren, maar het is wel uiterst belangrijk dat je de doos waarin de auto zat, ook bewaart. Anders verliest het autootje veel van zijn waarde.’
De verzameling van Niels omvat echter veel meer dan enkel de Formule 1 modellen. Zijn verzameling puilt uit van de verschillende personenwagens die Ferrari op de markt bracht, allerlei modellen van verschillende grootte. ‘Dit zijn mijn paradepaardjes’, toont hij. ‘De legendarische F40, de F 2004 waarin Michaël Schumacher in 2004 wereldkampioen werd, maar ook deze F 250 GTO (afkorting voor Gran Turismo Omologato) , de duurste auto ter wereld die tot 70 miljoen euro op veilingen gaat,  er zijn er slechts 36 van gebouwd.
Of hij soms exemplaren onderling uitwisselt met andere verzamelaars, vragen we. ‘Nee, uitwisselen van autootjes doe ik nooit,’ antwoordt Niels kordaat.

Superieur

Wat maakt het Italiaanse automerk zo speciaal voor Niels dat hij enkel oog heeft voor de ‘Scuderia Ferrari’ en niet voor andere merken in de Formule 1, vragen we hem. ‘Enzo Ferrari bouwde het merk vanaf nul tot een iconisch snelle wagen. Hij was eerst zelf racepiloot bij Alfa Romeo en daarna begon hij een eigen raceteam, dat vlug wereldwijd succesvol werd. Het merk stond aan de wieg van de Formule 1 in 1950 en was er als enige elk jaar bij. Heel Italië leeft met Ferrari mee tijdens de wedstrijden. De wagen is superieur en ongeëvenaard, zowel qua design als qua technologie. De grootste racepiloten hebben voor Ferrari gereden.’

Fabrieksbezoek

“Tegenwoordig volg ik liever live de GT (Gran Turismo) wedstrijden omdat je daar veel dichter bij de piloten geraakt.” Niels toont ook zijn racestoel, opgesteld in zijn kamer met pedalen en stuur, van waaruit hij drie keer per week online wedstrijden betwist.
“Drie keer per week doe ik daar aan mee: maandag, vrijdag en zondag. Daar kruipen dus best heel wat uurtjes in maar veel geld is daar wel niet mee te winnen, het gaat om de eer. Ik ben ook mede-organisator van de ‘Dutch GP Series’, een online racing competitie” geeft Niels nog mee.
Zelf heeft hij nog niet echt met een Ferrari gereden, dat blijft op zijn bucketlist staan naast een bezoek aan de Ferrari-fabrieken in Italië.
“Ik kon wel al twee keer meerijden in een Ferrari, maar er zelf eens mee rijden blijft de ultieme droom. Ik wil absoluut ook nog eens op fabrieksbezoek in Monza, waar een museum is gevestigd. Dergelijk bezoek kan echter niet zomaar, dat moet je aanvragen.”

(Ives Boone)