De stoomlocomotief met platte aanhangwagen
Hoofdartikel Maldegem

De aprilvis die niet doorging…

In haar 52-jarige geschiedenis heeft Taptoe al enkele geslaagde aprilvissen kunnen realiseren. Een mooie volkse traditie die collega’s van de pers jammer genoeg met moeite nog uitdaagt. Omdat 1 april dit jaar zeer uitzonderlijk op Paasmaandag valt, een ideale benaming om de nadruk op één april te maskeren, hadden wij al lang van te voren een mooie grap bedacht. Die zou op die tweede Paasdag – bovendien een verlofdag – doorgaan en, zo hoopten we stiekem, een massa lezers er wellicht laten intrappen. Het zou een memorabele aprilgrap voor de Taptoe geschiedenis worden.
Tot we tot het besef kwamen dat we onze mooi georkestreerde opzet beter afbliezen. Je leest straks waarom.

Maanstenen

Einde maart 1970, 8 maanden na de eerste Amerikaanse maanlanding, kondigde Taptoe met veel tamtam aan dat volgende woensdag (1 april werd wijselijk niet genoemd) de maanstenen, door de astronauten voor onderzoek meegenomen naar de aarde, uitzonderlijk en exclusief in Eeklo te bezichtigen zouden zijn in het (toenmalig) streekmuseum van Het Leen. Een en ander kaderde in de pas geëindigde hype rond de tentoonstelling ‘Mens en Heelal’, een der hoogtepunten in de geschiedenis van het Eeklose PTI (Provinciaal Technisch Instituut) dat met gigantisch succes kort ervoor heel Vlaanderen in de ban had. Ondermeer een perfect nagemaakte Apolloraket op ware grootte werd zelfs stoetsgewijs onder massale persbelangstelling door de Eeklose straten rondgevoerd. In deze context slaagde onze aprilgrap met de maanstenen met glans en een paar honderd nieuwsgierigen waren eraan voor hun moeite.

Panda’s

Omdat 1 april dit jaar zo gecamoufleerd gunstig viel, in de Paasvakantie en bovendien op een officiële voor iedereen vrije feestdag, hadden we het volgende in elkaar gestoken.
Maldegemse ex-schepen Jason Van Landschoot, al een paar jaar werkzaam in Pairi Daiza, die unieke dierentuin in het Waalse Brugelette met hun befaamde reuze Pandaberen, hielp ons een handje. Omdat het geweten is dat drie in deze Henegouwse dierentuin geboren Panda’s, waaronder een tweeling, eerlang terug moeten naar China waarvan hun ouders komen, kon hij zijn directie overtuigen om twee van deze drie dieren nog een laatste en uitzonderlijke maal aan het publiek te tonen, niet toevallig in Jason’s Maldegem. Dit zou bovendien plaats vinden aan het Maldegemse Stoomcentrum met een speciale locomotief die een platte plateauwagen zou trekken met daarop – vastgeankerd – de kooi waarin de tweeling Panda’s (elk 100 kg) zouden vervoerd worden.
Een gespecialiseerd vervoer zou vanuit Pairi Daiza onder begeleiding van gemotoriseerde politie en camera’s van VTM in Eeklo toekomen en daar voor verder transport naar Maldegem op de plateauwagen van het Stoomcentrum overgeplaatst worden. Bij aankomst in Maldegem zou de plaatselijke fanfare en het schepencollege de dieren plechtig verwelkomen en het aanwezige publiek, waaronder vooral families met kinderen, zouden twee uur lang de gelegenheid krijgen om selfies en kiekjes voor de familiegeschiedenis vast te leggen. Elk aanwezig kind zou door bemiddeling van Jason (trouwens zelf voormalig baas van het Stoomcentrum) een gratis entreeticket voor de befaamde dierentuin ontvangen.
Dit alles zou in Taptoe van vorige week uitgebreid op  de voorpagina aangekondigd hebben gestaan. Bovendien wilden collega’s van de dagbladpers een handje helpen door hetzelfde nieuws ultiem op Paaszaterdag in hun kolommen nog eens aan te kondigen. Op die manier ging deze grap gegarandeerd een historisch succes tegemoet waar nog lang kon over worden nagekaart. Whisful thinking ?

Afgelast

Alhoewel de voorbereiding van de grap vrij harmonisch verliep en alle genoemde medespelers, tot de burgemeester en plaatselijke politie toe, op de hoogte waren gebracht dat de aankondiging van dit grootse gebeuren pure ‘fake’ was, sloeg de vertwijfeling met mondjesmaat toe. Niet omdat de grap voortijdig zou kunnen uitlekken of niet zou slagen, maar eerder of dit alles geen ‘koude douche’ zou betekenen voor de massaal opgekomen kinderen die in Maldegem helemaal geen Pandas zouden zien. En dus schreiend en met gedesillusioneerde ouders huiswaarts zouden keren zonder veel begrip voor deze in hun ogen onbegrijpelijke grote-mensen-grap waarvan kinderen de associatie met 1 april (nog) niet kunnen vatten.  Of hoe een verwacht groot succes voor Taptoe eerder in een bittere pil en met veel negatieve kritiek zou eindigen.
We hebben vorige week dus het grote Panda-nieuws niét gepubliceerd en de lang voorbereide grap aan ons (en u lezer) wijselijk laten voorbijgaan. Maar waarvan wij u hier niettemin de achterliggende story van een afgelaste aprilgrap niet wilden besparen…

Piet De Baets