Beeld ter illustratie - Image by wirestock on Freepik
Lievegem

Vette veemarkt nog enige in Vlaanderen 

Op 24 maart is het weer zover, de 155ste editie van de Vette Veemarkt: een ‘hoogdag van de veeteelt’.

De Vette Veemarkt kent een heel rijke traditie: al in 1847 zou de allereerste editie van de Veemarkt hebben plaatsgevonden, al is de traditie wellicht veel ouder. Ooit waren de veejaarmarkten tradities in het leven in stad en platteland. Op deze hoogdag werd vee gekeurd en verkocht en prijskampen beslecht. Het waren grootse volksfeesten, niet weg te denken uit het boerenleven. De Vette Veemarkt in deelgemeente Zomergem is de enige overblijvende veejaarmarkt in Vlaanderen en maakt deel uit van ons erfgoed.

Prijskamp Vette Veemarkt

De prijskamp voor het best gevormde slachtvee met uitreiking van ereprijzen en geldprijzen is uniek in het Meetjesland. Je kan niet alleen de vette slachtrijpe dieren bewonderen, er is ook een prijskamp voor vrouwelijk roodbont en zwartbont stamboekvee, ingericht door het Landbouwcomice van Zomergem. Ook voor paaslammeren is een prijskamp voorzien.

Randanimatie

Om 10 uur trommelt de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia de Vette Veemarkt officieel op gang. Om 11 uur is er de officiële ontvangst. Naast de kleurrijke veemarkt is er eveneens talrijke randanimatie voor jong en oud op en rond het marktplein van Zomergem. Zo kan je er oude ambachten bezichtigen en is er een demonstratie schapenscheren. Je kan je laten schminken en een ritje maken met de huifkar. Wie durft er op de mechanische stier? Kuier gezellig rond op de boerenmarkt. Lokale producenten bieden hun waren aan.  Wie kan het gewicht schatten van beide varkens? Er zijn mooie prijzen te winnen.

(PDB