Eeklo

Uiterst zeldzame paddenstoel aangetroffen in Het Leen

Op 20 augustus 2023 trof amateurmycoloog Chris Bruggeman, lid van de Paddenstoelenwerkgroep Meetjesland, een uiterst zeldzame paddenstoel aan op een populierenstronk in Het Leen.

Het gaat om de ruige taaiplaat (Lentinus strigosus). Dit is slechts de tweede vondst van deze soort in Vlaanderen en de eerste in Oost-Vlaanderen. Het vorige exemplaar werd gevonden in 1981. De soort is niet giftig, leeft op dood hout maar door zijn taaie karakter niet eetbaar. Door de huidige zeer warme temperaturen verkleurt de paddenstoel en krijgt hij okerkleurige tinten. Door zijn taaie consistentie zal deze paddenstoel ook iets langer te zien zijn dan normale paddenstoelen.

50 jaar Het Leen

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Het Leen als provinciaal domein inventariseert Chris Bruggeman de fauna en flora van Het Leen. Het aantal waargenomen soorten staat ondertussen al op rond de ongeveer 4.000 soorten.

Op zondag 8 oktober viert Het Leen zijn 50ste verjaardag met een Dag van het Bos. Naast een uitgebreide kennismaking met het bos in al zijn facetten wordt die dag ook de nieuwe inventaris aan het grote publiek aangeboden. Alle informatie hierover zal te vinden zijn op de website van Het Leen.

(PDB)