Aziatische hoornaar
Meetjesland

Dringend helpers gezocht om Aziatische hoornaars te bestrijden

De Aziatische hoornaar is aan een zeer grote opmars bezig. Daarom zoekt men vrijwilligers die willen meehelpen om deze te bestrijden.

Werden er in de provincie Oost-Vlaanderen in 2022 een honderdtal nesten verdelgd, dan was dat in 2023 al meer dan 1.500 nesten. De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten. Ze verorberen 12 a 15 kilogram aan insecten per jaar per nest. Zo kunnen ze hele bijenvolken uitroeien en vormen ze een groot gevaar voor onze bestuivers van fruitbomen, groenten of landbouwgewassen.

Word vrijwilliger

In februari 2024 wil de werkgroep Aziatische hoornaars in het Meetjesland selectieve vallen uitzetten waarbij koninginnen van de Aziatische hoornaars worden gevangen. Kleine of grotere onschadelijke insecten zoals hommels en de Europese hoornaar kunnen wel overleven in deze vallen. De werkgroep zoekt vrijwilligers die selectieve vallen in zijn of haar buurt wil plaatsen en opvolgen, de vrijwilligers krijgen meer uitleg tijdens een infomoment.
Interesse om vrijwilliger te worden? Neem contact op met Jacky Serrarens uit Sint Jan-in-Eremo via kaprijke.aziatischehoornaar@gmail.com

(PDB)