Tieneke De Meulemeester (L) en Sylvie Caeckaert delen de komende zes jaar hun schepenambt.
Kaprijke Lembeke

Twee vrouwen in een duo-baan als schepen

Ook in Kaprijke werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Op 5 december jongstleden legden alle raadsleden en schepenen hun eed af.

Onder hen Sylvie Caeckaert en Tieneke De Meulemeester. Beide dames gaan de komende 6 jaar samen een schepenambt delen. Taptoe zocht beiden op. Na Trees Van Eykeren, kersvers burgemeester in Assenede, opnieuw twee toonaangevende vrouwen in de Meetjeslandse politiek.

Afspraken

Het moet wellicht onuitgegeven zijn, maar Kaprijke heeft tijdens de komende bestuursperiode twee vrouwen die schepen zijn. Niet dat ze tegelijkertijd in het schepencollege zullen zetelen. Nee, dat niet. Sylvie Caeckaert (Bentille) en Tieneke De Meulemeester (Lembeke) wisselen na drie jaar elkaar af als schepen in de komende zes jaar. Een duo-baan zeg maar.
Ondertussen is Sylvie Caeckaert al een week schepen.
Beiden stonden op de lijst van ‘Lokaal Samen Sterker’ (LSS). Op deze lijst rond burgemeester Pieter Claeys stond Caeckaert op de tweede plaats en De Meulemeester op een zesde plaats. Beide dames scoorden identiek hetzelfde aantal stemmen: alle twee 258. Maud De Vos (onafhankelijke op de lijst LSS) haalde als vrouw meer stemmen (281) maar kwam niet in het schepencollege wegens een afspraak binnen LSS. 

Volgorde

Noch Caeckaert, noch De Meulemeester hebben veel bestuurservaring. “Klopt”, vertellen beiden. “We zien dit echter niet als een tekortkoming. We kunnen steunen op een sterke groep en hebben met Pieter Claeys, Wim De Waele, Hendrik Van de Veere en Filip Gijssels stuk voor stuk mensen naast ons die wél pakken ervaring hebben. Zij zullen ons absoluut meenemen op het politieke pad dat de komende jaren voor ons uitgerold wordt.”
Sylvie Caeckaert, een geboren Kaprijkse, kent de gemeente als geen ander. “Mijn pa was facteur en moeder was winkelierster in het Végeetje” zegt ze. “Van politiek was er thuis geen sprake. Die interesse kwam er via mijn relatie met mijn man. Hij was lid van Open VLD en omdat de vergaderingen wel eens bij ons thuis georganiseerd werden, kwam ik in contact met het gegeven. Het boeide mij wel, en zo kwam ik uiteindelijk op de lijst terecht.”

Anders liep het bij Tieneke De Meulemeester. “Mijn grootvader, Karel De Meulemeester, was ooit schepen in Sint-Laureins”, klinkt het. “Op die manier hoorde ik als kind best wel eens over politiek praten. Meer dan eens kwamen de politici mij vragen om op de lijst te staan. Alleen… ik mocht niet van thuis. Daar was men immers zelfstandig en opgaan in de politiek zou de zaak kunnen schaden. Gelukkig leven we nu in andere tijden.”

Via het Bijzonder Comité kwam De Meulemeester in de gemeenteraad terecht toen Hannes Van Parijs – gemeenteraadslid in de vorige legislatuur – verhuisde naar Gent.

Schrik van honden…

Het takenpakket van duo Caeckaert – De Meulemeester is aanzienlijk. Bibliotheek, cultuur en toerisme, evenementen, ontwikkelingssamenwerking, sociale dienst en welzijn, lokale economie, personeel, lokaal gezondheidsbeleid, duurzaamheid en… dierenwelzijn. Dit laatste is vooral voor De Meulemeester eentje om over na te denken. “Ik hou heel veel van dieren, maar ben als de dood voor honden” geeft De Meulemeester ruiterlijk toe. “Maar om het beleid uit te stippelen heb je gelukkig geen honden nodig. (lacht)”