“Mijn collega’s verzorgen er de olifanten. Ik verzorg de treinen”, vertelt Jason Van Landschoot, zoon van Adriaan, de bekende muziekproducer. Jason was tot voor kort schepen in Maldegem, maar pendelt al sinds 2014 elke dag naar Bruglette om daar in het bekende park Pairi Daiza te werken.
Hij was vroeger ook voorzitter en een van de vaste gezichten van het Stoomcentrum Maldegem, en heeft van zijn hobby daar zijn beroep kunnen maken. Omwille van zijn praktische kennis van stoomlocomotieven zocht Pairi Daiza hem aanvankelijk louter als raadgever aan, maar hij werd vrij snel aangeworven als hoofdverantwoordelijke voor wat daar later “de mobiele collectie” zou worden. Eerst ging het om één trein die met bezoekers het pretpark zou rondrijden, …zoals in Disney, maar vandaag rijden er permanent twee treintjes rond en staan er vier in de werkplaatsen voor restauratie of onderhoud door de spoorwegarbeiders.
Industrieel erfgoed
De laatste aanwinst is een zeldzame stoomlocomotief, 123 jaar oud uit het Belgische Couillet (Henegouwen) en gebruikt in de Spaanse kolenmijnen. Vandaag is dit juweeltje gestationeerd in Pairi Daiza waar het door het team van Jason zal worden gerestaureerd.
Historisch spoorwegmateriaal is voor het 75 hectare grote Pairi Daiza industrieel erfgoed en een van de troeven van het park. De restauratie van de locomotieven is een passie en een dagelijks werk voor het 10-koppig team van Jason Van Landschoot.
Elke ochtend verlaten een of twee van deze authentieke stoomlocomotieven de loods om de bezoekers op een andere manier doorheen het park te laten genieten en veel dieren vanuit een ander perspectief van dichtbij te bewonderen.
De twee werkende locomotieven, de Brigadelok en de Las, die respectievelijk uit 1917 en 1954 dateren, hebben vorig seizoen niet minder dan 210.000 bezoekers door het park vervoerd.
Pairi Daiza is sinds 18 februari opnieuw open elke dag tot 8 januari volgend jaar.
Info op www.pairidaiza.eu en op de Pairi Daiza App.
Piet De Baets
Foto: Al 9 jaar maakt Jason van zijn hobby zijn dagelijks werk