Maldegem

Maldegemnaar van geboorte: Oud-minister Luc Martens in nauwe financiële schoentjes

Oud-minister en ereburgemeester van Roeselare Luc Martens (77), geboren en getogen in  Maldegem (zijn ouders hadden een schilderswinkel aan het Rond Punt Mc Donalds), verscheen in oktober voor de burgerlijke rechtbank in Kortrijk, wegens het niet terugbetalen van grote sommen geld aan zeker tien personen die zich burgerlijke partij stelden. Het gaat om leningen van 20.000 tot zelfs 100.000 euro. Martens zou de gedupeerden telkens overtuigd hebben om hem een overbruggingskrediet toe te staan. Over hoeveel geld het in totaal gaat, is evenwel niet duidelijk. Er circuleren sommen tot 3 miljoen euro. Centen die de gedupeerde geldschieters aan Martens hebben geleend, nadat die dus zelf in financiële moeilijkheden raakte.

Bitcoins
De ereburgemeester van Roeselare zou onder andere van enkele topondernemers uit West-Vlaanderen geld hebben geleend maar nagelaten hebben dat geld terug te betalen. Er is sprake van een strafklacht over misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en oplichting. Een groep West-Vlaamse ondernemers heeft Martens ten einde raad voor de burgerlijke rechtbank in Kortrijk gesleept. Voor zover bekend gaat het om een vijftal verschillende dossiers, waarbij geldschieters hem in gebreke stelden. Luc Martens zelf relativeert de zaak en stelt dat alles zal terugbetaald worden, een belofte die hij al eerder enkele malen maakte maar zo  te zien niet nakomt. 

Ook in Nederland
Inmiddels diende de oud-minister zelf op zijn beurt een strafklacht in wegens oplichting. Volgens een parketwoordvoerder zou die klacht gaan over oplichting tijdens het verhandelen van cryptomunten in 2021, en zou Martens voor een bedrag van 2 miljoen tot wel 2,5 miljoen zijn opgelicht door verschillende buitenlandse bedrijven. Op basis van de klacht van Martens heeft het parket nu beslist om een opsporingsonderzoek te starten.

“Twee jaar geleden werd ik voor 2,5 miljoen euro opgelicht”, aldus Martens. Problemen ‘in de privésfeer’ zouden er voor gezorgd hebben dat hij de geleende bedragen niet tijdig kon terugbetalen, zo verklaart hij.

Ondertussen liep er ook in Nederland een zaak tegen hem voor identieke feiten. Een Nederlandse kantonrechter veroordeelde Luc Martens daar eveneens tot het terugbetalen van 20.000 euro die hij geleend had van een projectontwikkelaar uit Cadzand. Nog een vervolgproces zou er in de steigers staan.

Meetjeslandse roots
Luc Martens werd in 1946 geboren in Maldegem en liep school aan het Sint-Vincentiuscollege in Eeklo. 
In 1991 deed hij zijn intrede in de Senaat voor de toenmalige CVP. Na de verkiezingen in mei 1995 legde hij de eed af als minister in de Vlaamse regering ‘Van den Brande IV’ (tot 1999). Hij was er bevoegd voor Cultuur, Gezin en Welzijn. Van 1999 tot 2009 was hij nadien Vlaams volksvertegenwoordiger. Op lokaal vlak werd Martens in 1994 eerst verkozen tot gemeenteraadslid in Roeselare. Later was hij er burgemeester van 2005 tot 2016. Toen gaf hij de sjerp door aan partijgenoot en huidig burgemeester Kris Declercq. Martens kreeg later de titel van ereburgemeester van Roeselare. 

(Ives Boone)