Eeklo

Eeklo’s stadsbestuur weigert terugbetaling van duizenden euro’s restsaldo aan gebruikers

De laatste weken heerst in Eeklo heel wat verontwaardiging over de Piaf parkeerkaart (foto). Ook Taptoe ontving mails met boze reacties omdat het Eeklose stadsbestuur niet enkel de Piaf-parkeerkaart afschaft, maar vooral omdat gebruikers hun tientallen euro’s restsaldo, die nog op de kaart staan, kwijt zijn zonder enige vorm van compensatie. De stad weigert hun saldo terug te betalen. Een lezer raamt het totale tegoed zelfs op 12.600 euro. Twee gemeenten in Vlaanderen betalen wél terug. ‘We voelen ons bestolen’, klinkt het alom.

Vernuftig en gemakkelijk

Het Piaf-toestel werd 25 jaar geleden gelanceerd door een onderneming die de kaart nu niet meer ondersteunt. De kaart werd geïntroduceerd in diverse gemeenten, waaronder Eeklo.
Het toestelletje, nauwelijks een bankkaart groot, is een gebruiksvriendelijke manier voor betalend parkeren zonder geld op zak, zonder de auto te moeten verlaten en zonder gsm-activatie. Wie een dergelijk bakje aankocht (30 €), kon nadien onbeperkt geld terug opladen via een creditkaart of cash in het stadskantoor van Eeklo. Eenmaal op een parkeerplaats aangekomen kan men dan(nog steeds) in de wagen met een paar drukken op een toets de parkeertijd laten starten. Het toestelletje moet zichtbaar op het dashboard worden gelegd en is – eenmaal terug in de wagen – gemakkelijk uit te schakelen. Intussen is je parkeergeld met enkele euro’s verminderd. Voordeel: je betaalt nooit teveel maar enkel je reëel gebruikte parkeertijd, per verstreken minuut.
Gedaan dus met het verkeerd inschatten van je nodige parkeertijd door middel van het klassiek ticket of invoeren in de automaat. Wie zo’n Piaf in de wagen heeft vindt het een luxe in gemak. Waarom de firma dan besliste om het systeem niet meer te ondersteunen is dan ook voor velen een raadsel. Je zou het als ondernemer zó willen overnemen…

Stop

In Eeklo zijn er naar schatting zowat 1.500 Piaf-kaarten in omloop gekomen. In maart 2022 besliste het stadsbestuur om dit systeem op 31 december 2022 (vorige maand) stop te zetten nadat de firma, die de toestellen beheerde, had meegedeeld de dienstverlening eind april te stoppen. De boodschap van het stadsbestuur was, dat wie eind 2022 nog ongebruikt geld op de kaart had staan, dat geld kwijt zou zijn en eraan was voor de moeite. Men raadde aan het geld op de kaart tegen eind 2022 op te gebruiken want herladen kon niet meer.
De huidige kritiek, vooral ook van bezoekers/gebruikers van buiten Eeklo, is dat ze van die boodschap nooit gehoord hebben, tenzij ze opnieuw geld wilden opladen. Dan kregen ze dezelfde verwittiging: niet meer opladen, binnenkort buiten gebruik !
Elders terugbetaald
Alle opgeladen gelden blijken bij navraag niét naar het parkeerbedrijf te zijn gegaan omdat zij de afgesproken contractuele vergoeding van 5 % nooit opvroegen bij de stad… De gelden gingen jarenlang naar (en bleven ín) de stadskas. Pure (netto) winst voor Eeklo !
We hebben ons oor te luisteren gelegd bij andere gemeenten die met de Piaf-kaart werken. In Ninove werd de Piafkaart destijds gepromoot als “ideaal voor dokters, thuisverplegers en al wie frequent moet parkeren in de binnenstad.” In Waregem en Middelkerke wordt de kaart ook gestopt, maar betaalt de gemeente alle rest-tegoeden integraal terug ! In Asse krijgt men 50 % terugbetaald bij inlevering van het toestel zélf dat bij aankoop daar blijkbaar 50 € heeft gekost.

Verontwaardiging

Christophe De Waele (Oppositie, Open VLD) vroeg voor de gebruikers met een restsaldo op hun kaart een compensatie, eventueel met een Eeklobon, maar de meerderheid ging daar toen niet op in.
“We hebben iedereen lang genoeg op voorhand verwittigd dat de kaart zou vervallen” klonk het bij het bestuur, nog steeds, als enig excuus. Dat leidt nu tot een golf van verontwaardigde reacties bij Piaf-gebruikers die het niet wisten of de tijd niet kregen om het saldo op te gebruiken.
“Dat de gelden, die wij nog op onze Piaf-kaart hebben staan, koudweg worden geïncasseerd door de stadskas, is een deontologisch niet te rechtvaardigen zaak.’, vindt een kwade E.V. “Dat we de aankoopsom van het toestelletje kwijt zijn, tot daar aan toe. Maar dat ons parkeertegoed ook de vuilbak in moet, is fundamenteel en ethisch oneerlijk !”
Een andere reactie luidt: “Lezen wij niet in de pers dat Eeklo verwoede pogingen onderneemt om het winkelen in het centrum aantrekkelijker te maken en dat de stad met een imagoprobleem kampt? Mijn Piaf-kaart was net een reden om naar Eeklo te gaan shoppen in plaats van naar Gent.”
“Men zou beter kiezen voor een uitdoofsysteem’, klinkt het bij nog een andere gebruiker.
“Ik laadde in 2021 nog 40€ op. Ik ben advocaat en kom weinig in Eeklo. Het systeem vond ik al die tijd uniek. Er zit nog ongeveer 27 euro op. Ik wist niets over het afschaffen van het systeem, en zou nog maandenlang nodig hebben om het op te gebruiken. Ik voel mij ronduit bedrogen.”

Onwettig

Bij een andere gebruiker kan er zelfs nog een ideetje af. ‘Kan Taptoe geen oproep doen om de totale restsom te achterhalen? Aan (geschat) nog gemiddeld 18 € op de kaart x 700 gebruikers zou dat wel eens aardig kunnen oplopen tot 12.600 €…? ”
Ondertussen lanceerde het stadsbestuur recent een persbericht met de melding dat de Piaf-kaart nog kon gebruikt worden tot 23 januari 2023, niet toevallig de dag dat de gemeenteraad deze week maandag bijeen komt om het retributiereglement aan te passen aan de nieuwe situatie. Open VLD, die in de oppositie al langer een mooie opportuniteit in deze zaak ruikt, had uitgevlooid dat de afschaffing van de Piaf-kaart onwettig was zolang het retributiereglement niet terzelfdertijd gewijzigd werd door de gemeenteraad.
Christophe de Waele: “Tot op vandaag is Piaf nog steeds een geldig betaalmiddel ! Iedereen die een boete kreeg voor het gebruik van de Piaf-kaart in januari 2023 moet deze niet betalen of – indien betaald- terugkrijgen! Ik zal met mijn partij op de gemeenteraad aandringen om de tegoeden op de Piaf-kaarten wettig te laten verder lopen tot het toestel kapot of de geldsom erop opgebruikt is. Noem het een sympathieker ‘uitdoofscenario’. Open Vld denkt dat het niet de bedoeling is dat het stadsbestuur als oplichter aanzien moet worden. De meerderheid moet erkennen dat zij onheus en oneerlijk handelt als zij de restgelden achterhouden”
Bij het ter perse gaan van Taptoe was de gemeenteraad nog niet begonnen.

(Ives Boone/Piet De Baets)

Een reactie achterlaten