Lievegem

LovArte 2023: een kunstroute in Lovendegem en Vinderhoute 

Op 20 en 21 mei, 27 en 28 mei 2023 organiseert LovArte voor de vijfde keer een kunstroute door Lovendegem en Vinderhoute. Lokale kunstenaars tonen er hun werk aan het grote publiek.

Je wandelt, fietst of rijdt de route en geniet onderweg van een mooi aanbod beeldende en andere schone kunsten uit Lievegem. Maar liefst 37 lokale kunstenaars tonen op 18 verschillende locaties hun werk aan het grote publiek. Het aanbod is divers: schilder- en tekenkunst, fotografie, grafiek, installaties, beeldhouwen en keramiek. Daarnaast verrast LovArte je met muziek en performances van lokale artiesten.

Twee weekends lang kan je in Lovendegem en Vinderhoute terecht voor de 5de editie van de kunstroute van kunstenaarscollectief LovArte.

 Tijdens de kunstroute kan je de 18 verschillende locaties doorlopend en vrij bezoeken. Er is een vooraf uitgestippelde route die je kan volgen met een papieren catalogus of een digitale app. Het plannetje van de route vind je ook op de website en op de flyer die verspreid wordt. De Raadzaal (Kasteeldreef 72, Lovendegem) is de beste uitvalsbasis om de route te starten. Wil je liever een beperkt aantal locaties bezoeken? Geen probleem: je kan op elke locatie inpikken, aan jou de keuze. 

Meer info over de deelnemende kunstenaars vind je op de website en in de catalogus. Deze kan je voor 5 euro kopen bij de start in de Raadzaal (locatie 1), maar ook op locatie 4 (Schoordam 74), locatie 8 (Beekstraat 34) en locatie 13 (Kerk van Vinderhoute).

LovArte by bike 

Nieuw dit jaar is LovArte by bike, een fietstocht van 26 km langs landelijke wegen, de Vinderhoutse molen, de Lieve … De bewegwijzerde tocht voert je langs de 18 locaties, maar toont je ook de mooie hoekjes van Lovendegem en Vinderhoute. Je kan de route ook volgen via de LovArte by bike app. Je start waar je zelf wil.

Een ode aan Erna Mouton 

LovArte 2023 is een heel bijzondere editie, als dankbetuiging aan Erna Mouton, stichter en bezieler van de LovArte kunstroute. Op 26 november 2022 overleed Erna, voorzitter van de stuurgroep van LovArte. Daarmee verloren de leden een goede vriendin, een gemotiveerd voorzitter, een enthousiast persoon steeds op zoek naar nieuwe ideeën, nieuwe initiatieven, onbekende of minder bekende lokale talenten … 

“Jarenlang was zij de drijvende kracht achter LovArte en grote stimulans voor het kunstgebeuren in onze gemeente”, aldus Mariëtte Dierckx, bestuurslid en vriendin van Erna. “ In 2010 kreeg zij de cultuurprijs van de gemeente Lovendegem. Ze slaagde erin om heel wat kunstenaars te motiveren, te stimuleren om met hun werk naar buiten te komen. In 2007 kreeg zij het fantastische idee om een kunstroute te organiseren in Lovendegem. Zij was ervan overtuigd dat hier zoveel creatief talent aanwezig was en dat dit moest kenbaar en zichtbaar gemaakt worden. Geïnteresseerde lokale kunstenaars zouden exposeren in hun eigen huis. Voor hen die geen eigen locatie hadden, zou ze het gemeentebestuur overtuigen om gemeentelijke locaties te mogen gebruiken.” 

LovArte 2023 wordt daarom een editie die zeer terecht aan Erna wordt opgedragen. Haar werk krijgt een centrale plaats in de Raadzaal van Lovendegem. In samenwerking met haar dochters werd een mooie selectie gemaakt uit haar schitterende werk. Zeker een bezoekje waard!

“De kunstroutes in 2007, 2011, 2014 en 2017 waren immens succesvol”, vertelt Mariette verder. “We hopen dan ook dat de editie 2023 opnieuw gesmaakt wordt door het grote publiek. Zeker deze bijzondere editie, een ode aan een grande dame uit kunstminnend Lovendegem”.

Pop-up-acties 

Om de kunstroute in de kijker te zetten organiseerde de stuurgroep inmiddels al enkele pop-up-acties. Aan de SupraBazar gingen de deelnemende kunstenaars aan de slag met verf en borstels om de letters van LovArte een artistieke invulling te geven. Het resultaat kan je bewonderen tot het einde van de kunstroute. En momenteel loopt een teaseractie in de vitrines van de lokale handelaars in Lievegem, waarin je alvast enkele werken van deelnemende kunstenaars kan bewonderen. 

Praktisch 

De 5de editie van de Kunstroute van LovArte vindt plaats op: zaterdag 20 mei (13.30-18 u); zondag 21 mei (10-18 u); zaterdag 27 mei (13.30-18 u); zondag 28 mei (10-18). Op www.lovarte.be vind je een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en locaties, de fietsroute en de flyer met het plannetje van de route.

(PDB)