De N49 is een expresweg tussen Knokke-Heist en Assenede. Het vroegere gedeelte van de N49 tussen Antwerpen en Assenede werd al omgebouwd tot autosnelweg A11. Het gedeelte tussen Assenede en Westkapelle wordt nog omgebouwd tot autosnelweg.
Hoofdartikel Maldegem

Leestjesbrug versneld heraangelegd wegens oorlog Oekraïne

Tussen Antwerpen en Zeebrugge wordt de N49 Expresweg omgevormd tot autosnelweg A11. Op de grens tussen Maldegem en Damme worden drie nieuwe (stevigere) bruggen voorzien aan de Leestjesbrug. Momenteel is deze brug te oud, te smal en is de draagstructuur te klein. De nieuwe bruggen zullen naast drie meter hoger, ook breder en robuuster worden gebouwd. Landbouwvoertuigen zullen onder de bruggen rijden.

Europa legt hiervoor 36 miljoen euro subsidies op tafel. Deze Europese investeringen zijn slechts een onderdeel van een groter geheel om de Europese infrastructuur ‘oorlogsklaar’ te maken. De oorlog in Oekraïne versnelt deze aanleg.  
Bart Van Hulle (Open-Vld) informeerde naar de timing bij minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters. De werken zullen al in september van dit jaar aanvangen. Eerst wordt de N49 vanaf de Damweg in Damme omgevormd tot autosnelweg, daarna zullen de nieuwe bruggen geplaatst worden aan Leestjesbrug op de grens tussen Maldegem en Damme. In juni 2026 moet het volledige project voltooid zijn. 
De oorlog in Oekraïne en de situatie aan de oostflank van de NAVO toont het belang aan van aanpassing van weginfrastructuur voor het transport van zwaar militair materieel vanuit de havens van Zeebrugge naar Antwerpen en omgekeerd.
(PDB)