Jaylano Hautekiet reeds tweemaal Kampioen van België. (Foto: Emiel Tack)
Waterland-Oudeman

Jaylano Hautekiet (7 jaar) twee keer Belgisch Kampioen motorcross in twee weken tijd

“Ik wil wereldkampioen worden”, vertelt de zevenjarige Jaylano Hautekiet zonder blikken of blozen. Dat hij alvast goed op weg is, is duidelijk. Eind vorige maand kroonde de kleine crossheld uit Waterland-Oudeman zich op twee weken tijd twee keer tot Kampioen van België. Eén keer in de 50cc-klasse, een tweede keer, een week later in de initiatie 65cc bij de VMCF.

Bekers, trofeeën en schilden met een grote één (1) erop. Ze staan allemaal netjes uitgestald op de prijzenkast van Jaylano in de Nieuwstraat in Waterland-Oudeman. Een beker cornflakes bij de hand, ‘om in conditie blijven’, want gezond eten is erg belangrijk. De kleine, kersverse dubbele kampioen van België heeft het al allemaal mooi op een rijtje.
“Toen hij pas drie jaar was, wist hij het al” zegt papa Hautekiet. “Ikzelf crosste wat om mijn zondagen te vullen, maar was helemaal niet fanatiek met mijn hobby bezig. We gingen wel vaak naar wedstrijden kijken en af en toe reed ik eens mee. Maar bij onze kleinen lag het wel even iets anders”.

Trainen in Nederland

Toen Jaylano amper drie jaar oud was vertelde hij aan papa en mama dat hij ook wilde crossen. “We kochten hem een speelgoedmotortje, maar dat was onvoldoende”, lacht papa Kenny. “Het moest een échte motor zijn. Het werd een Yamaha 50 cc. We woonden toen nog in Knesselare en daar crosste hij in onze tuin tussen twee bomen. Hij reed eerder met de motor dan met zijn fiets.”
Papa schaafde aan de techniek terwijl Jaylano de gaskraan opendraaide. “De tuin werd al snel gewisseld voor een stuk grond en ook daar ging het best goed”, gaat Kenny verder.
“We zagen wel dat hij het graag deed en gingen zo nu en dan al eens trainen op een heus parcours. De dichtste oefenpiste voor ons ligt in Axel, vlak over de grens. Maar meestal moeten we toch ruim een anderhalf uur rijden eer we aan de slag kunnen.”

Kampioen in spe

Zachtjesaan verscheen Jaylano ook achter het starthek van échte wedstrijden. “We startten bij de 50cc’tjes”, klinkt het. “Dat zijn automatische motortjes. Hij deed het er best aardig en kroonde zich ondertussen tot kampioen van België.
Er moesten al tijdens het voorbije seizoen grotere uitdagingen komen. “Halfweg het seizoen hebben we dan een 65cc-motor gekocht”, vertelt papa. “Die zijn niet automatisch en er moet geschakeld worden. Maar ook dat bleek geen probleem en Jaylano greep de titel.”
De Nederlandse MX2-wereldkampioen Jeffrey Herlings is zijn grote idool. “Net als Jeffrey wil ik ook wereldkampioen worden”, herhaalt de jonge crosser zonder blikken of blozen, telkens opnieuw.

(LK)