Björn is trots op het nul-energie concept dat hij samen met zijn familie op punt heeft gezet.
Meetjesland

In de energievrije woningen van Aco Bouwteam blijft de energiemeter op nul !

De openwervendag in Zomergem (nu zondag 26 mei)
legt voor geïnteresseerde bezoekers het unieke concept bloot:

“ In onze huizen blijft de energieteller op nul, ook na dagelijks verbruik van de wasmachine, de vaatwasser en de verlichting”. Straffe taal van zaakvoerder Björn Van Tomme (42) uit Sint Laureins. Maar het kan nog straffer !

“Ook als je een zwembad verwarmt zorgen wij voor nul energieverbruik !”
Wat is dan wel het geheim van deze straffe bouwfirma, die zondag een hele dag in haar recentste bouwwerf, een apotheek in Zomergem, open en bloot hun werkwijze toont en toelicht?
We hadden een verhelderend gesprek met een zaakvoerder die we op voorhand voor onze kritische houding hebben gewaarschuwd.

Gesloten ‘doos’

“Het woord “zuinig” gebruiken we al lang niet meer. Zero energie en zelfvoorzienende appartementen en woningen zijn ons dagelijks stokpaardje.

” Björn lacht als hij ons duidelijk kritisch ziet twijfelen.

Björn: “De inmiddels tientallen referenties in de streek bewijzen onze methode hoe je levenslang luxueus kunt wonen met een totale levenskost die veel lager is dan in een standaard huis, levenslang beschermd tegen de sterk stijgende energieprijzen, vanaf dag één. Maar niet alleen een minimum aan zonnepanelen, warmtepomp en optimale isolatie is voldoende om de teller op nul en onze klanten tevreden te houden. Ze vragen modern vooruitstrevend comfort en vooral geen overlast of miserie op termijn. Ook daar zorgen we voor. “

Taptoe: Een voorbeeld?
Björn: “Ik kan er u verschillende geven. Onze hermetisch gesloten ‘doos’ voorkomt bijvoorbeeld schimmel want elke drie uur wordt alle lucht ververst zonder dat er ook maar één raam open moet. Of dat wij geen airco nodig hebben, is iets dat velen verbaast.  Wij halen de koelte via gratis aardenergie uit de grond met een geothermische warmtepomp en leiden het water door buizen, die onzichtbaar weggewerkt liggen in het plafond. ‘Klimaatplafonds’ of ook ‘energieplafonds’ noemen we dat. Ook als het buiten bloedheet is blijft het binnen overal lekker fris. Wij gebruiken bijvoorbeeld geen dampkappen met schouw. Een ingebouwde filterinstallatie in het kookvuur zorgt daarvoor. Of nog: koudebruggen in rolluiken vermijden we door ingebouwde rolluikkasten. Enzovoort. Al  onze technieken worden zichtbaar getoond en uitgelegd op onze open wervendag.” (zie verder, nvdr).

Terugverdien effect

Taptoe: Alles tezamen dan wel een duur bouwsysteem wellicht?

Björn: “Klanten zijn niet gek. Ze vragen voldoende vergelijkingsoffertes vooraleer met ons in zee te gaan. Het feit dat ze voor de rest van hun leven nauwelijks energiekosten zullen betalen, geeft snel de doorslag. Onze nul-energiehuizen zijn – toegegeven – wel wat duurder, maar men heeft de meerkost op zo’n tien jaar terugverdiend. En breng ook de fiscale voordelen maar in rekening. De eerste vijf jaar geen kadastrale heffing en op de aankoop van alle hernieuwbare bronnen slechts 6% btw.”

Taptoe: Wie staat borg voor dit alles gedurende het bouwproces?
Björn: “Wij hebben een team van ruwbouwspecialisten Elke medewerker bewaakt op zijn manier de goede kwaliteit. Wij zijn actief betrokken in het volledige bouwproces dat zeer snel vordert, deels door veel voorbereiding in atelier waar grote blokken vooraf worden gefabriceerd en deels door onze strikte planning tot in de details.”
Maar klanten van Aco getuigen op hun website van nog meer troeven. Over de doordachte ontwerpen, hoogwaardige materialen en de perfecte afwerking. Hun jarenlange expertise en drang om steeds beter te worden heeft geleid tot een uniek concept voor zero energie bouw met ongeziene resultaten en toepasbaar op alle bouwstijlen.

Ook zelf zuinig

Om energietellers met geen stokken in beweging te krijgen of de factuur op nul te houden bestaat ook voor Aco niet één wondermiddel. De filosofie achter hun “nul energie concept” is de vrucht van jarenlang werk, sinds 1980.
“We houden graag het overzicht over onze projecten”, legt zaakvoerder Björn uit. “Daarom zijn we actief in de volledige keten van de (op)bouw: van aankoop over ontwerp tot uitvoering, verkoop en dienst na verkoop. Om de kosten voor de klant te drukken  zijn we ook zelf zuinig. Ik gruw van verspilling en van stilstaan. Daarom beperken we ons aantal lopende werven en zijn we actief in een straal van maximum dertig kilometer rond Eeklo. Ook dat is efficiënt, want we willen geen halve dag tijd verliezen door naar onze werf te rijden en in de file stil te staan. We hebben een eigen machinepark. Ons bouwteam wordt maximaal ingezet en als we dan toch eens handen tekort komen, vallen we terug op een select netwerk van kwalitatieve onderaannemers.” 

Trendsetter

Aco Bouwteam werd opgericht in 1980 door vader Geert Van Tomme en moeder Mia Verstuyf in Sint Laureins. Lange tijd stonden ze in voor verbouwingen en renovaties.  Vanaf 2006 werden ze actief in projectontwikkeling en werkten ze met een kernteam van stielmannen aangevuld door een groep onderaannemers. Zeer snel werden ze trendzetters in energiezuinig bouwen. Al sinds 2012 werden alle ACO woningen verwarmd en gekoeld met geothermische warmtepompen. Een jaar later optimaliseerden ze hun concept en brachten als eersten het energieplafond op de markt. Sinds vier jaar realiseren ze uitsluitend woningen (en appartementen) met een minimaal E-peil van 0, een norm die nu al voldoet aan die van 2050. 
Na zijn technische opleiding kwam oudste zoon Björn in de zaak en nam de fakkel 4 jaar geleden over van zijn ouders. De volledige oppuntstelling van het nulenergie systeem had hen7 jaar gekost.

Zijn passie en overgave blijven continu zorgen voor verdere optimalisatie om het nieuwste op de markt te kunnen blijven aanbieden.


Piet De Baets