Vorige zaterdag heropende de Heilig Kruiskerk in Boekhoute de deuren als multifunctionele ontmoetingsruimte waar plaats is voor een kinderopvang, een evenementenzone en tentoonstellingsruimte.
Daarnaast werd ook de mogelijkheid behouden om liturgische diensten te organiseren. Een uniek herbestemmingstraject dat van de Heilig Kruiskerk dé nieuwe ontmoetingsplek maakt waar zowel jonge als oud Boekhoutenaren graag aanmeren en thuiskomen.
In 2016 lanceerde de Vlaamse overheid een oproep voor de herbestemming van kerken. Bij de gemeente Assenede werd niet getwijfeld om een project in te dienen. Door de groei aan jonge gezinnen was er nood aan extra kinderopvang. Bovendien wordt de Heilig Kruiskerk van Boekhoute geflankeerd door twee aanpalende scholen waar vandaag geen ruimte is voor buitenschoolse opvang. De keuze om een project in te dienen om de Heilig Kruiskerk om te vormen tot ruimte voor buitenschoolse kinderopvang was logisch.
Eind juni van 2023 startte de verbouwing. Het gebouw combineert vier functies. Wanneer de kinderopvang sluit, krijgen buurtbewoners, kerkfabriek, school en andere geïnteresseerden de mogelijkheid de kerk te gebruiken als evenementenzone met tribune. Zo is er niet enkel ruimte voor misvieringen, maar ook voor grotere religieuze (doop, huwelijk, begrafenis) en niet-religieuze evenementen (theater, concert, film).
De komende maanden wordt ook werk gemaakt van een speeltuin voor de buitenschoolse opvang. Hiervoor krijgt de bestaande groenzone een aangepaste inrichting.
Dit najaar kunnen Asseneedse verenigingen en burgers een nieuwe zaal reserveren via het online reservatiesysteem reservaties@assenede.be. Het gaat om een polyvalente ruimte in de kerk van Boekhoute.
Geschiedenis Heilig Kruiskerk
De Heilig Kruiskerk werd reeds vermeld in een charter van 964. De huidige parochiekerk werd opgericht onder pastoor Lefèvre in 1866-1868 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny (Gent) ter vervanging van de door brand vernielde oude kerk, die na de godsdiensttroebelen in de 17de eeuw heropgebouwd was. De kerk werd ingewijd op 21 september 1868. Na de zware oorlogsschade van 19 september 1944 door het dynamiteren van de toren, werd de Heilig Kruiskerk in 1950 hersteld door de bouw van een nieuwe westtoren met portaal en doopkapel onder leiding van architect A.R. Janssens.
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed