Eeklo Sint-Laureins

“Fusiegesprekken met Eeklo worden niet verder gezet”

Voor het eerst liet het Sentse gemeentebestuur, afgelopen donderdagavond, in zijn kaarten kijken rond een eventuele fusie. Het werd meteen duidelijk dat Eeklo niet de meest begeerde bruid wordt. Wie wel? Daar blijft onzekerheid over bestaan, al lijkt er binnen het bestel weinig animo om écht te fusioneren.

Dat Jan Modaal niet wakker ligt van een fusie, is wellicht een open deur intrappen. De Vlaamse regering, bij monde van minister Bart Somers (OpenVLD), mag dan nog zo zijn best doen om met financiële premies te zwaaien naar de gemeenten toe, het grote publiek ligt er niet wakker van. Wachtebeke en Lochristi waren en zijn in de regio zowat de enigen die hun liefde voor elkaar echt concreet maken. De rest blijft in een winterslaap steken.

Niet verder met Eeklo
Het was de Sentse oppositiepartij CD&V, zelf voorstander van een fusie, die afgelopen donderdag tijdens de gemeenteraadszitting de lont aan het kruitvat stak en om een stand van zaken vroeg. Hoewel de partij al maanden mee aan tafel zit in de geheime zittingen van de Sentse gemeenteraad over het onderwerp, vroeg oppositieleider Patrick De Greve om een duidelijk standpunt. Eén ding werd duidelijk: verder praten met Eeklo is geen optie meer. In mei 2020 was er volgens Het Laatste Nieuws nochtans sprake van een lichte liefdesopstoot op dat vlak tussen burgemeester Van de Moere en zijn Eeklose collega Vandevelde.
“In het licht van mogelijke fusies in de toekomst werkten we op twee sporen” opende burgemeester Franki Van de Moere nu zijn verhaal. “Er was een Idea-studie rond de evaluatie van de bestuurskracht en de opportuniteiten van de verschillende mogelijkheden voor onze gemeente en er waren informele gespreken door het schepencollege. Hierbij werden voor- en nadelen opgesomd en werd gekeken naar de politieke haalbaarheid.”
De gesprekken liepen met Assenede en Kaprijke, eerst apart, later gezamenlijk én met Eeklo. “Op basis van dit alles is het duidelijk geworden dat we de fusiegesprekken met Eeklo niet verder zetten” stelde Van de Moere. “De visies over onder andere bestuur, beleid en fiscaliteit liggen te ver uit elkaar. We kregen van Eeklo te weinig info die ons moest overtuigen om een fusie aan te gaan.”

Niet communiceren
Sint-Laureins houdt de mogelijkheden om met Assenede en Kaprijke verder te praten wel open al ziet Van de Moere weinig animo om écht tot de daad over te gaan. Een gevoel dat we in de andere gemeenten ook lijken vast te stellen.
In Assenede verklaarde oppositieleidster Trees Van Eyckeren, partijgenoot van Sentse oppositieleider De Greve, dat haar partij een fusie met Sint-Laureins en Kaprijke geen meerwaarde vindt. Men lonkt daar meer naar Evergem, dat de boot afhoudt.
Burgemeester Philippe De Coninck (Assenede) van zijn kant wacht dan weer eerst de resultaten af van de burgerparticipatie.
Kaprijke hult zich nog in groots stilzwijgen. Burgemeester Claeys laat weten dat hij met de gemeenteraad afgesproken heeft voorlopig niet over het onderwerp te communiceren. Of zijn gemeente aanwezig zal zij op een meeting op 23 november, voorgesteld door Eeklo, blijft dan ook maar de vraag. Assenede en Sint-Laureins zullen er niet zijn. Sint-Laureins omdat ze beslisten niet langer met Eeklo te praten en Assenede omdat het niet aan Eeklo grenst.
(LK)

Foto: De grens tussen Eeklo en Sint-Laureins lijkt nog niet meteen te verdwijnen. (Foto: Emiel Tack)