Twaalf schildersezels vertellen het verhaal van de Sentse dorpskern. (Foto: Emiel Tack)
Sint-Laureins

Foto’s doen dorpsgeschiedenis herleven.

Een drie kilometer lange dorpswandeling doorheen het hart van Sint-Laureins. Het is de bijdrage van ’t Sents Archief aan (Be)leefbaar Sint-Laureins. Een project dat drie nieuwe toeristische troeven bundelt voor de zomer van 2023. “We moesten geen seconde twijfelen om op de kar te springen”, zegt Paul De Vendt van ’t Sents Archief.
Dat Sint-Laureins zijn toeristische troeven niet onder stoelen of banken steekt is al lang geen geheim meer. Lang voordat de huidige bestuursmeerderheid het vaandel overnam, was ook de ploeg van toenmalig schepen van toerisme Franki Cornelis al bezig met tal van initiatieven. Maar ook na de wissel bleef toerisme hoog in het vaandel staan, een dipje onderweg niet te na gesproken.
Het resulteerde vorige week in de voorstelling van drie nieuwe toeristische trekpleisters. Naast de mogelijkheid om te kajakken op het Schipdonkkanaal of te gaan schattenjagen in de buurt van boerenbankjes, stelde ’t Sents Archief haar bijdrage voor.

Woord én beeld
“We liepen reeds een hele poos met het idee rond om grote foto’s aan te brengen in het centrum van onze gemeente” zegt Paul De Vendt. “Budgettair niet eenvoudig. Het moest goedkoop zijn én opvallen. Toen onze archiefmedewerken Franckie Haemerlinck ontdekte dat men in het naburige Biervliet (NL), schildersezels gebruikte om de beelden op te plaatsen, vloog ook bij ons de kogel door de kerk.”
Foto’s lukraak ophangen was voor De Vendt geen optie. “We hebben er voor gekozen om in de dorpskern een wandeling uit te stippelen van drie kilometer, die passeert aan belangrijke plaatse: de kerk, de scholen, het Godshuis, het Leopoldkanaal. Plekken waar iets over te vertellen valt.”
Dat vertellen laat De Vendt echter over aan professionals. De Vendt schreef een verhaaltje bij elke foto. Hij liet het inlezen door Lieven Blondeel van theatergezelschap TSAT, terwijl Lucas De Clerck van kunstenaarscollectief Kruy3 voor de technische ondersteuning zorgde. De verhalen kan men – via het scannen van een QR-code bij de foto’s – ter plaatse beluisteren.
(LK)