Sinds mensenheugenis is Sint-Jan-in-Eremo doorspekt van vlasbedrijven en heel wat mensen uit Bentille hebben ooit in het vlas gewerkt. Nog altijd zijn er vier actieve vlasbedrijven in de Sentse deelgemeente.
“Dit vlassersleven willen we uitvergroten in onze fotomuur en tijdens onze vlaswandeling” vertelt Eddy Matthijs van de Landelijke Gilden.
De jongste twee jaar hebben Landelijke Gilden Sint-Jan-Bentille een heel parcours doorlopen rond alles wat met vlas, een belangrijk aspect van de lokale geschiedenis, te maken heeft.
“We verzamelden verhalen en foto’s” blikt Matthijs terug. “De respons was overweldigend. We kregen honderden beelden binnen en sommige mensen engageerden zich voor het vertellen van verhalen rond het vlasverleden”. Gildeleden stippelden eerder een toeristische wandeling uit. “Een route van zowat tien kilometer, die de wandelaar langs enkele relicten van de vlasgeschiedenis voert”. De wandeling is eveneens uitgebracht op een wandelfiche en kan geraadpleegd worden op de website van toerisme Sint-Laureins.
Rondje vlas in Bentille
“Ondertussen hebben we een sluitstuk uitgewerkt aan het project”, zegt Matthijs. “In samenspraak met de gemeente Sint-Laureins realiseerden we een gedenkmuur met vijf panelen uit de vlasgeschiedenis van Bentille. Ze bieden een beeld van het vlasdorp in het verleden en werden aangebracht op een muur aan de culturele site De Meet. Deze plaats is meteen de startplaats van de toeristische wandeling “Rondje vlas in Bentille”.
De Gilden tonen het vlasverleden in Bentille in al zijn aspecten te tonen. “We kozen foto’s van de oogst met de vlaswagens, het landschap met de vlaskapelletjes, de vlasbedrijven en uiteraard ook de vlasfeesten” besluit Matthijs. Het vlas, dat verwerkt werd in Bentille, werd destijds, maar ook nu nog, vooral uit de Vlaamse en Zeeuwse polders binnengehaald. In Bentille zelf werd weinig of geen vlas uitgezaaid.
(LK)