Maldegem

Herinneringen aan de Poezewoefkes en d’Euzdre Veuze: Maldegems koppel Guido en Nicole 50 jaar geleden samen Prins en Prinses Carnaval

In februari 1973, precies 50 jaar geleden, werden boomkweker Guido Van Hulle en zijn vrouw Nicole Van Canneyt samen verkozen tot Prins Carnaval Guido II en Prinses Carnaval Nicole I. Zeer uitzonderlijk was dat toen. Het eerste koppel-prinsenpaar en misschien in de Carnavalsgekke gemeente Maldegem ook wel het laatste ?. Beiden vormden een verliefd koppel van 24 jaar, waren populair in het toenmalige uitgaansleven en zouden enkele maanden later ook in het huwelijksbootje stappen.

Ze blikken nu voor Taptoe nostalgisch terug op die leuke carnavalstijden. ‘Vroeger was carnaval een volksfeest voor iedereen, voor jong én oud. Nu is het meer de jongere generatie die uit de bol gaat.’

Poezewoefkes
Guido Van Hulle, al die tijd uitbater van een succesvolle boom- en plantenkwekerij langs de Aalterbaan in Maldegem, krijgt nog steeds pretoogjes als hij terugdenkt aan de manier waarop zijn echtgenote en hij werden verkozen in 1973.
Guido: “Nicole haar vader was lid van de fanfare ‘De Poezewoefkes’, een naam die ontleend werd aan een bizar fenomeen dat zich toendertijd in Maldegem had voorgedaan. Een kat, die altijd samen met een hond optrok, had namelijk kittens gebaard met iets wat op een hondenkop leek. Op dat fenomeen kwam van heinde en ver nogal wat volk af en vandaar dus de naam ‘Poezewoefkes, een kruising als het ware tussen katten en honden. Samen met de Poezewoefkes maakten we een carnavalschlager – een singletje – bij een Antwerpse platenmaatschappij, die kort nadien zelfs failliet ging. Dat plaatje werd onverwachts snel een enorm plaatselijk succes. Er werden in een mum van tijd 500 exemplaren van verkocht, uiteindelijk klokten we af op 750 verkochte exemplaren, nooit eerder gebeurd in Maldegem, iedereen sprak ervan en we werden mede door dat succes glansrijk verkozen tot Guido II en Nicole I.”
(Voor de goede orde: Guido Tamboer, zoon van Willem, was in 1968 Prins Carnaval Guido 1)

Nand Baert en nonkel Bob
“Er werd door het succes van ons plaatje langs alle kanten aan ons mouw getrokken”, herinnert Nicole zich. ‘We mochten overal naartoe, zelfs naar de radiostudio van BRT2 voor een rechtstreekse uitzending met Nand Baert, indertijd een populaire radio- en televisiepresentator. Die laatste werd nadien ook naar het carnaval in Maldegem uitgenodigd waar hij ‘d’Euzdre Veuze’ in ontvangst mocht nemen. Trouwens, hij was niet de enige BV, die dat jaar naar het Maldegemse carnaval kwam. Nonkel Bob van het bekende kinderprogramma Tip Top is dat jaar eveneens naar de Gilde afgezakt om het kindercarnaval op te vrolijken.”

Dronken oudjes
Het Carnavalsprinsenpaar mocht met hun gevolg ook optreden in het rusthuis van Maldegem, maar dat liep toch minder vlot, horen we van Guido.
“We werden er inderdaad met de Poezewoefkes uitgenodigd en de oudjes beleefden in eerste instantie de dag van hun leven, maar de nonnetjes keken lichtjes verontrust naar het gevolg van ons optreden. Die bejaarden mochten allemaal iets drinken, ook een jeneverke of een biertje. Maar die oudjes, niet meer gewend aan sterke drank, werden plots goed dronken met de nodige overlast. De nonnetjes moesten jaren nadien van geen carnaval meer weten…(lacht)”

Mager repertoire
Ook over Beke Kermis heeft Guido nog een leuke anekdote.
“We werden uitgenodigd voor een optreden ter gelegenheid van Beke kermis. Wij en de Poezewoefkes dus met de bus naar Beke waar de straten er doodstil en verlaten bij lagen. Bleek dat heel het dorp, wel 500 mannen en vrouwen, in een zaal vol spanning en verwachting op ons zat te wachten om ons carnavalsliedje ten berde te brengen. Die mensen hadden echter een….volledig optreden met meerdere liedjes van ons verwacht. Maar de Poezewoefkes hadden in hun repertoire slechts dat ene liedje van onze carnavalssingle en dan was de kous af. Natuurlijk ruzie met de teleurgestelde organisator want we kregen ons geld niet. We zijn dan maar zonder geld terug op de bus richting Maldegem gestapt. Een uur later waren we al terug, onverrichterzake en gedesillusioneerd.”

Zoon Geoffroy
De laatste jaren is het echtpaar Van Hulle, intussen 73, niet meer zo betrokken bij het plaatselijk carnavalgebeuren.
“Het is niet meer dezelfde sfeer”, vindt Guido. ‘Vroeger was jong en oud erbij betrokken en kwam iedere Maldegemse burger naar buiten om mee te feesten. Nu heb ik de indruk dat het feestgebeuren meer beperkt blijft tot het jeugdige volkje. Ik ben trouwens ook nooit bij de Raad van Elf geweest. Nochtans was mijn zoon Geoffroy, inmiddels bekend interieurspecialist, in 1999 ook nog eens Prins Carnaval. De appel viel duidelijk niet zo ver van de boom…”
(Ives Boone)