Eigen foto: Emiel Tack - Voorlopig wordt de strijd om het gemeentehuis een strijd met drie partijen.
Sint-Laureins

Vlaams Belang bevestigt deelname aan verkiezingen

Wat insiders reeds een tijdlang voor mogelijk hielden, werd afgelopen week bevestigd: Vlaams Belang neemt deel aan de Sentse gemeenteraadsverkiezingen. Partijvoorzitter Guy Blanqaert bracht hierover zekerheid.
Lange tijd leek het erop alsof de strijd om de sjerp van burgemeester opnieuw zou gevoerd worden tussen enerzijds Samen, momenteel houder van de volstrekte meerderheid binnen de Sentse gemeenteraad en oppositiepartij CD&V dat zes vertegenwoordigers in de raad heeft. De zeventiende zetel is momenteel in handen van onafhankelijk raadslid Johan Francque, al is diens politieke toekomst momenteel niet heel duidelijk.
Zowel Samen als CD&V (omgetoverd tot CD&V Plus wegens verruimde kandidaten) presenteerden reeds hun lijsttrekkers. Voor Samen huidig eerste schepen Claudine Bonamie bovenaan de lijst, terwijl Patrick De Greve de kopman wordt bij CD&V Plus. Nog steeds lijkt het erop dat beiden een onderlinge strijd zullen voeren om de sjerp van burgemeester.

Kaarten herschud

Het bericht dat Blanquaert vorige week lanceerde, kan het politieke toneel aanzienlijk anders inkleuren. Het wordt een strijd met drie, mogelijks zelfs vier partijen, mocht er alsnog een vierde partij op het toneel verschijnen.
Met de komst van het Vlaams Belang wordt wellicht ook het ‘winnaar-verliezer’-scenario dat bestaat als er maar twee partijen naar de gunst van de kiezer dingen, opgerold.

Mogelijke scenario’s

Wat zijn de mogelijkheden na 13 oktober? Taptoe zocht het nu al uit in de wetenschap dat er bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen 19 raadsleden moeten verkozen worden.
Scenario 1: één van de drie partijen haalt de volstrekte meerderheid met minstens 10 zetels en kan voluit besturen met burgemeester en schepenen. De overige twee partijen belanden in de oppositie.
Scenario 2: geen van de drie partijen haalt 10 zetels, waardoor een coalitie moet gevormd worden. Indien het huidige cordon sanitaire niet opgeheven wordt, en Vlaams Belang niet als coalitiepartner gekozen wordt, dan zullen Samen en CD&V Plus de ambten van burgemeester en schepenen onder elkaar moeten verdelen. Wie van de twee partijen het meeste stemmen haalt mag als eerste de burgemeester kiezen.
Scenario 3: wordt het cordon sanitaire wél doorbroken dan kan Vlaams Belang wellicht voor het eerst gaan zetelen in het Sentse schepencollege door samen te gaan met een der twee partijen om samen een meerderheid te vormen.
Scenario 4: hoewel dit zo goed als uitgesloten is, fuseren Samen en CD&V alsnog tot één partij, om aldus een mogelijke meerderheid in de raad op voorhand veilig te stellen.

Mocht blijken dat er in de komende weken toch nog een vierde partij op het toneel verschijnt, wordt de puzzel andermaal herlegd. (LK)