Op de foto vijf van de zes piloten waaruit het team bestaat
Ursel

Ursels formatieteam ‘The Victors’ viert verjaardag met vliegshows en avondfeest.

Dit jaar viert het formatieteam ‘The Victors’ van Vliegclub Ursel haar 20-jarig jubileum. Dit wordt op het vliegveld van Ursel gevierd op zaterdag 6 juli 2024, vanaf 10 uur, met een dagprogramma vol activiteiten en vliegshows (zie verder).

Het avondprogramma – met verplichte inschrijving via website – (58 €, 30 € -12 j.) begint om 17 uur en omvat een uitgebreide formatiedemonstratie van het team, een receptie, verrassingen met peter van het team Lucas Van Den Eynde, een diner en een avondfeest met optredens van de band Pure, een DJ, enz. 

Gevuld dagprogramma

De fly-in tijdens de dag is gratis. Verschillende vliegtuigen komen op bezoek waaronder de Red Devils van de Belgische Luchtmacht. Er zijn diverse niet acrobatische voorstellingen gepland in de lucht, maar ook op de grond zijn er optredens met  fanfare Willen is Kunnen (Knesselare), dansgroep NRG van Fit to Dance (Eeklo) en dansgroep Movimento. Verder nog kennismaking met het Victors’team, kindergrime, een springkasteel, een tentoonstelling over 20 jaar The Victors en diverse showvliegtuigen op de grond. 

Dit alles wordt op regelmatige basis voorgesteld via facebook en instagram. Meer informatie is te vinden op de website van het team: www.thevictors.be.

Het team

Het team werd per toeval opgericht op 28 maart 2004, toen Emmanuel “Manu” De Craene, Frankie Deck en Luc De Smet na een individuele navigatievlucht tegelijkertijd “Ursel Radio” opriepen. In plaats van naar het vliegveld terug te keren, besloten ze onderling een “join up” te proberen. Zo werd de basis voor het latere formatieteam gelegd. 

Omdat de piloten naast het formatievliegen ook een professionele functie hebben, zochten ze naar extra piloten om steeds met minstens vier vliegtuigen te kunnen vliegen. 

De allereerste formatievlucht werd gevlogen met 3 Pipers met de registraties: OO-VMX, OO-VMC en OO-VCU. Deze 3 immatriculaties begonnen allemaal met de letter “V”, die in het internationale alfabet wordt uitgesproken als “Victor”. Vandaar… The Victors.

Alle piloten zijn lid van Vliegclub Ursel. Het team heeft ook een eigen presentator voor hun optredens. In die 20 jaar hebben The Victors reeds meer dan 220 displays (voorstellingen) uitgevoerd. Ze namen deel aan airshows, memorial flights in het kader van WO I en II, diverse overflights, maar waren ook in de lucht te zien bij lokale evenementen zoals Wings and Wheels, de Eeklose ballonmeeting, enz.

In 2011 namen ze voor het eerst deel aan een buitenlandse airshow in Sliac (Slowakije) gevolgd door displays uitgevoerd in verschillende landen als Nederland, Finland, Polen en Frankrijk. Bijzondere vluchten waren de “White Flight Tribute” in juni 2020 ter ere van het zorgpersoneel (Covid), waarbij ze met vijf vliegtuigen over diverse woonzorgcentra en ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen vlogen.  Sommige werden uitgezonden op VRT, VTM en AVS. 

Ervaren piloten

Wat The Victors onderscheidt in formatievliegen is dat ze geen acrobatische formaties uitvoeren, maar structurele formatievluchten met trainingsvliegtuigen die wereldwijd bekend zijn. Het beperkte vermogen van 160 PK per toestel betekent dat de formaties dicht, strak en aan lage snelheid gevlogen worden waardoor ze aantrekkelijk blijven voor het publiek.  Alle piloten hebben hun formatievliegtraining intern gekregen, wat het extra bijzonder maakt. Dit jaar zijn The Victors nog te zien op diverse evenementen zoals Les Ballons et des Ailes, Le Roeulx (18/8) en verschillende internationale airshows, waaronder Cambrai (31/8), Sanicole (22/9) en Szeged in Hongarije (13-14/9).

Piet De Baets

(Foto’s Danny Vercauteren)