De trekpaarden blijven het succesnummer van de Kaprijkse Paardenmarktfeesten (Foto: Emiel Tack)
Kaprijke

Trekpaarden en boeken blijven paardenmarktfeesten kleuren

Het moet zowat sinds mensenheugenis zijn dat de paardenmarktfeesten in Kaprijke georganiseerd worden. Het tweede weekend van september (9 en 10/9) is een vaste waarde geworden op de lokale feestkalender.
Same place, same date, same program… Aan wat succes heeft, moet je niet te veel sleutelen,  moet zowat de leuze zijn van de organisatoren. Wellicht weten ze zelf niet meer de hoeveelste editie voor de deur staat, maar dat het opnieuw een leuke bende wordt staat alvast als een paal boven water.
“Alles gebeurt zoals steeds op het Plein aan de westkant van de N456”, zegt mede-organisator Rudy Heynssens. “We starten meteen met één van de twee klassiekers op zaterdagmiddag. Onze tweedehandsboekenverkoop voor het goede doel is iets om naar uit te kijken. Alle boeken gaan weg voor één euro per stuk en wie er vijf meeneemt, krijgt er ééntje gratis bovenop.”
De prijsuitreiking van de zomerzoektocht van de KWB (10 uur), Bien de Knutseltrien (13 uur) en de paardenmarktbingo om 19.30 uur voeren de aanwezigen naadloos naar het zondagsspektakel.

Trekpaarden

Rustig op gang komen kan op zondag met een koetsentocht tussen 10 uur en 12 uur en tussen 14 uur en 16 uur. “Waar iedereen uiteraard naar uitkijkt, is natuurlijk de trekpaardenwedstrijd op zondagmiddag”, zegt Heynssens.
“We zijn er opnieuw in geslaagd om een aantal trekpaarden en menners te vinden om deze prachtige folklore gestalte te geven. De wedstrijd zelf organiseren we reeds sinds 2012 en blijft steeds een spectaculair onderdeel op de feesten. De paarden trekken een slee over een afstand van 20 meter. Bij elke nieuwe trek wordt het gewicht op de slee opgevoerd. Van zodra een paard hapert, wordt het paard gestopt terwijl de jury er op toe kijkt dat de dieren niet overbelast worden”.
Het volledige programma vind je op www.paardenmarktkaprijke.be. (LK)