Het poortgebouw uit de 13e eeuw.
Eeklo

Open monumentendag op Huysmanhoeve 

Het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve heeft een mooi aanbod in petto voor Open Monumentendag op zondag 10 september. Er zijn vier themarondleidingen uitgewerkt, telkens met deskundige gidsen.

De meeste rondleidingen houden verband met de grondige restauratie van het Poortgebouw en de ingrijpende omgevingswerken op de hoeve.
Het Poortgebouw uit de 13de eeuw staat in de steigers. Hoe verloopt de restauratie? Welke keuzes worden gemaakt in gebruikte materialen? Hoe zal het gebouw eruitzien na de restauratie? De aannemer en architect van de werken geven uitleg.
Gidsen vertellen je meer over de functie, het beheer en de cyclus van houtige landschapselementen op de hoeve en gelijkaardige sites vroeger en nu. 

Een voorbeeld van zulke elementen zijn de beschermde knoteiken die aan de oprijlaan van de Huysmanhoeve staan, bomen van wel 500 jaar oud.
De hele site wordt in het nieuw gestoken. Zeker het middenplein van de Huysmanhoeve zal er na de werken helemaal anders uitzien. Arnoud De Coen, landschapsarchitect bij de Provincie Oost-Vlaanderen geeft uitleg.
Tenslotte geven archeologen toelichting over het onderzoek naar de buitenste omwalling rond de hoeve en de archeologische ontdekkingen aan de voet van het Poortgebouw.
Alle rondleidingen zijn gratis. Minimumleeftijd is 16 jaar. Inschrijven gebeurt ten laatste op 7 september om 17 uur. Er zijn voor elke rondleiding vier mogelijke startmomenten: 11u, 13u, 14u30 of 16u. Combineer gerust meerdere rondleidingen. Het Streekcafé is open voor wie een pauze tussendoor wil nemen. Meer info en inschrijvingen: https://www.plattelandscentrum.be/agenda/open-monumentendag

(PDB)