Van (links naar rechts: Bastiaan, Agnes, Wim en Elias
Hoofdartikel Meetjesland

Snebbout Kaprijke overgenomen door Elias Vandevoorde (Eeklo)

De firma Snebbout uit Kaprijke, een naam die bij vakmensen uit de tuinsector klinkt als een klok, werd onlangs overgenomen door de al even bekende vakspecialist Elias Vandevoorde, een autoriteit in grond- en afbraakwerken, afval en containerverhuur uit het Eeklose Nieuwendorpe.

Nochtans zijn de twee bedrijven niet compatibel en speelde er dus een andere (simpele) reden voor de overname. Elias Vandevoorde was op overnamepad en zocht naar uitbreiding in een grotendeels andere sector. Enkele toevalligheden hebben zijn ambities wel wat versneld.
Snebbout krijgt een aangepaste facelift maar de nadruk wordt door de nieuwe overnemer  volop gelegd op snelle en maximale uitbreiding met de bedoeling om totaalleverancier te worden voor de gehele groensector.

Structural

De corebusiness van Snebbout in Kaprijke is altijd de specialisatie geweest in een assortiment van potgrond van hoge kwaliteit voor professionele en grootschalige bloementeelt, groententeelt, boomkwekerijen en aanverwante zijtakken.
Zowel hobbyisten als tuinaannemers, bloemisten, groententelers en tuinarchitecten kennen al jaren de weg naar dit toonaangevend bedrijf in de groensector.
Het was vader Marcel Snebbout die in 1947 startte met een groothandel in stalmest en turf. Al snel groeide bij zijn cliënteel de behoefte aan kant en klare substraten voor de tuinbouw. Marcel ontwikkelde na talrijke proeven en analyses een gamma potgronden onder de door hem later gepatenteerde naam “Structural” en werd met het merk een bekende Europese hoogvlieger in de tuinindustrie.
Het bedrijf bleef ook onder zoon Luc als fabrikant een voorloper in het aanwenden van moderne technieken en het ontwikkelen van nieuwe grondstoffen voor haar substraten. Daarvoor stond een ultramodern machinepark met vakkundig personeel dagelijks borg. Snebbout bleef jarenlang een van de trendsetters in de potgrondbranche met ook verkoop van boomschors en verpakte meststoffen. Later aangevuld met pellets en houtbriketten onder het eigen merk BurnMe.

Overname

Eind 2021 verkocht Luc Snebbout zijn topmerken Structural en BurnMe aan de Duitstalige firma Eifel-Holz, gelegen in Bütgenbach, het Belgische deel van het Eifelgebergte. De firma is een grote producent van schors- en humusproducten uit haar omringende bosgebieden.
Luc Snebbout bleef de activiteiten in Kaprijke verder zetten als leverancier van de talrijke andere producten waarvoor zijn firma al meer dan 70 jaar bekend stond. Maar gezien zijn 62-jarige leeftijd begon hij ook naar een overnemer van héél het bedrijf uit te zien. En zo kruiste Elias Vandevoorde een jaar geleden zijn pad. De afhandelingsprocedure werd pas onlangs volledig afgerond.

Grootschalige ambities

Elias had onmiddellijk grootse plannen na zijn overname. Om te benadrukken dat Snebbout als naam zeker zou blijven bestaan voegde hij op het gevelpaneel een karikatuurtekening van zichzelf toe als ludieke knipoog en bewijs van zijn plannen (zie groepsfoto).
De site van ongeveer 2,5 hectare werd inmiddels uitgebreid met meer dan 20 soorten siergrind, keitjes en steentjes in alle maten en kleuren voor aanleg van opritten, mooi opgeslagen in buitenvakken per soort. Maar ook binnen in de twee loodsen liggen  voorraad boomschors, meststoffen, teelaarde, compost, graszaden, tuinhout, geotextiel, pellets en houtbriketten opgeslagen in grote hoeveelheden, klaar voor instant verkoop of levering. De ambitie van Elias eindigt pas als Snebbout meer dan ooit tot een totaal toeleverancier zal zijn uitgegroeid voor de groensector, een soort volwaardig ‘tuinwarenhuis’ zeg maar. Met groot- en kleinhandel voor particulieren en professionelen, alles onder 1 dak (en grote buitenruimte).
Daar voegt hij binnenkort ook allerlei gereedschap en benodigdheden voor de tuinsector aan het gamma toe. Denk maar aan schoppen, harken en klein werkmateriaal.
En om dit alles in goede banen te leiden als versterking van het huidig team met multifunctioneel medewerker Wim De Guchtenaere en de al 40 jaar (altijd) aanwezige productspecialiste Agnes De Buck komt eerlang Bastiaan Dikker als CEO in dienst, een afgestudeerde aan Hogeschool Zeeland, die reeds als 14-jarige bij Elias kwam klussen als studentenjob. Inmiddels heeft hij al een jarenlange ervaring in de tuinbouw als eigenaar van zijn witte aspergekwekerij Spitsbroek in Eede.

Potgrond als basis in groter assortiment

Waarvoor kan je bij Snebbout langs op vandaag?
Uiteraard voor de diverse soorten professionele potgrond, vol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen, aangepast aan het soort planten of bomen die men kweekt. Voor groententeelt, bloementeelt, boomkwekerij, azalea & erica planten, warme kas teelt, om te stekken en te zaaien en ook specifiek voor tuinaanleg, en voor alle producten voor het creëren van een mooie groene grasmat.

Elke boom- of plantsoort heeft namelijk zijn eigen specifieke voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Daarom zijn alle potgronden hier aangepast aan de noden van elke plant of boom. Potgrond bevat geen onkruidzaden waardoor uw gewassen voluit kunnen groeien voor optimale resultaten. De start van een goede kweek. (Vraag Wim of Agnes welke potgrond het best geschikt is voor uw toepassing.)
Verder: naast substraten verdeelt Snebbout ook turf, boomschors, kokos-chips, bodemverbeteraars en organische en vloeibare meststoffen. En daarnaast nog teelaarde, compost, siergrind, tuinhout, geotextiel, graszaden en -zoden, pvc, honingraten, afboording, boombescherming, waterzakken, pellets en houtbriketten.

Adres: Molenstraat, 138, Kaprijke. Tel. 09/379.82.29. Mail: info@snebbout.be
Openingsuren: Van maandag tot vrijdag elke dag van 7 doorlopend tot 18 uur. Op zaterdag van 8 tot 12 uur en op zondag gesloten.

Piet De Baets