Lembeke

Proefsleuven verhinderen doorgaand verkeer

Doorgaand verkeer tussen Lembeke en Waarschoot heeft het de komende weken niet onder de markt. Deze week is de gravin D’Alcantaralaan volledig afgesloten. Later volgen de Antwerpse Heirweg en het Scheutbos. Oorzaak van het onheil is het graven van enkele proefsleuven als voorbereiding van grootschalige riolerings- en wegenwerken later dit jaar.
Als voorbereiding op de later geplande riolerings- en wegenwerken wordt de Gravin D’Alcantaralaan deze week afgesloten voor doorgaand verkeer. “Proefsleuven moeten duidelijkheid brengen waar de boomwortels zich onder het wegdek bevinden”, blikt schepen Hendrik Van de Veere vooruit op wat komen gaat. “De werken zijn nodig om de toestand van de boomwortels en de nutsleidingen te controleren. De sleuven worden dwars over de weg getrokken waardoor doorgaand verkeer onmogelijk wordt.”
40.000 euro per boom
“Het onderzoek moet er mee helpen voor zorgen dat de bomen in de D’Alcantaralaan, die al snel een waarde van 40.000 euro hebben, zo ongeschonden mogelijk door de werken geraken. Zo moeten de eigenlijke riolerings- en wegenwerken uitgevoerd worden in niet-bladhoudende tijden. We gaan er dan ook vanuit dat deze klus pas kan starten eens het bouwverlof achter de rug is.”
Eerst komt de Gravin D’Alcantaralaan aan de beurt. Later, en ook minder ingrijpend voor het doorgaand verkeer, volgen de Antwerpse Heirweg en het Scheutbos. Van de Veere verwacht dat de eigenlijke, grootschalige riolerings- en wegeniswerken in het najaar van 2023 van start kunnen gaan. De schepen hoopt dat alles in het voorjaar van 2025 achter de rug is.
Voor de eigenlijke werken na het bouwverlof aanvangen, plant Kaprijke een algemeen infomoment.
(LK)