Sint-Laureins

Ook bakkerij Van Vooren zet zich in tegen darmkanker

Maart is de internationale darmkankermaand. Elk jaar krijgen zo’n vijfduizend Vlamingen de diagnose.
Om de ziekte mee bespreekbaar te helpen maken legt bakkerij Van Vooren, net als talloze van zijn collega’s, lachende kakskes en boules-shits in de toonbank. “Lekkernijen met chocolademousse als hoofdingrediënt” vertelt Svea Van Vooren.
“De gebakjes willen meer doen dan je een glimlach op het gezicht toveren” verduidelijkt Svea. “We willen hiermee tevens de aandacht vestigen op darmkanker. Meteen willen we ook het taboe rond de screening ervan doorbreken.”
Met die screening verwijst Svea naar het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat Vlamingen tussen de 50 en 74 jaar in de brievenbus krijgen. Met een simpele stoelgangtest thuis, kan je de ziekte gemakkelijk vroegtijdig opsporen. Het duurt zowat tien jaar voor een poliep een kwaadaardig gezwel wordt.

Familie verloren
“Veel mensen hebben het moeilijk als de bewuste witte enveloppe in de bus valt” gaat Svea verder. “Ik merkte het zelfs binnen mijn eigen familie. We hebben al enkele familieleden verloren aan die vreselijke ziekte die kanker heet. Gelukkig nog niet aan darmkanker. Een preventief onderzoek kan wonderen doen. We vinden het daarom belangrijk om iedereen hierop te wijzen” besluit Svea. “En als het op een ludieke manier kan, dan is dat mooi meegenomen.
(LK)