De openbare verlichting in Maldegem zal ’s nachts zowel tijdens de week als het weekend blijven branden. De LED verlichting wordt wel gradueel gedimd.
Maldegem

Openbare verlichting gaat ’s nachts weer aan

Dit najaar zal de straatverlichting in Maldegem ’s nachts opnieuw branden. Vorig jaar in december besliste het lokaal bestuur, in volle energiecrisis, om de straatverlichting ’s nachts tussen 23 en 6 uur te doven.

Ondertussen lijken de energieprijzen te stabiliseren en zal men in samenwerking met netbeheerder Fluvius de lichten ’s nachts gefaseerd opnieuw aanzetten. Het bestuur wil wel zo snel mogelijk overschakelen naar milieuvriendelijke LED-verlichting en deze verlichting ’s nachts dimmen volgens een gradueel schema.
Door het doven van de straatverlichting heeft men intussen van januari t.e.m. augustus 154.677 € gespaard in vergelijking met het jaar daarvoor.
Uit de evaluatie bleek dat het doven van de straatverlichting niet heeft geleid tot meer verkeersongevallen en inbraken.
Momenteel zijn al 39% van de 4.029 openbare lichtpunten vervangen door LED-verlichting. In 2024 gaat deze evolutie verder met opnieuw 486 lichtpunten. Normaal gezien zal alle openbare verlichting tegen 2028 al aan een 100% verleddingsgraad komen.

Gradueel dimmen van LED-verlichting 

In Maldegem kiest men om zowel tijdens de week als het weekend de lichten ’s nachts niet meer te doven, maar te dimmen volgens een gradueel schema gedimd worden. Van zondag- t.e.m. donderdagnacht wordt de verlichting dan vanaf 20 uur gedimd naar 75%, vanaf 22 uur naar  50% en naar 30% tussen 23 en 4 uur ’s ochtends. Daarna gaat het terug gradueel omhoog tot 100% tegen de start van de ochtendspits om 6 uur. Op vrijdag- en zaterdagnacht zal de verlichting de hele nacht blijven branden. 

(PDB)