Bassevelde

Op stap met Basseveldse ezels

Bassevelde is nooit verlegen om iets nieuws te introduceren. Bij de start van het toeristische seizoen pakten ze er uit met enkele leuke belevingswandelingen met … ezels. Gidsen Jeroen Vanden Borre en Lieve Vanden Fonteyne stelden de initiatieven voor.
In Bassevelde kan je voortaan tijdens een trage wandeling op stap met drie echte ezels: Anneke, Janne en Quincy. “Samen met hen ontdek je de verrassende schoonheid van het Houtland, haar streekproducten en de gastvrijheid van de inwoners”, zegt VandenBorre.
Ook Meetjesland-gids Lieve Vanden Fonteyne stelde er met ‘Zo koppig als een ezel’ en ‘Ongekende pareltjes in Bassevelde’ twee nieuwe belevingswandelingen voor.

Kiosk

De wandeling ‘Zo koppig als een ezel’ start aan de kiosk op het dorpsplein van Bassevelde, is maximaal 3 kilometer lang en focust op de eigenschappen van de ezels en hun band met ezelsdorp Bassevelde. De wandeling ‘Ongekende pareltjes in Bassevelde’ neemt je mee langs enkele van de best bewaarde geheimen van Bassevelde, een gewoon Vlaams dorp waar toch wel een paar wonderlijke pareltjes te vinden zijn. Denk aan een gerestaureerd antependium, een huis in art-decostijl, een onbekend kunstwerk,…tot een tuin waar men zich bij momenten in Australië waant. Een gegidste wandeling kost 100 euro en wordt afgewerkt in groepen van maximaal 25 personen. Info en reservaties op www.meetjeslandsegidsen.be of de nummers 0479 51 52 42 en 0473 82 35.

Geuzennaam

De geuzennaam van de Basseveldenaren is ‘ezels’. Een verwijzing naar het vroegere molenaarsverleden van de gemeente. Basseveldenaren trokken in die tijd met hun ezels en hun gemalen graan naar de markt in Gent. Toen ze in de Arteveldestad al die ezels zagen toestromen, was de bijnaam van de Basseveldenaren geboren. Een titel waar ze erg trots op zijn. De dorpspomp werd in 2003 tijdens de dorpskernrenovatie van het centrum diep verscholen onder het wegdek teruggevonden. Sindsdien stroomt er om de vier jaar geen water uit de pomp, maar wel Ezelsbier ter gelegenheid van de befaamde Ezelsfeesten (24 september)
(LK)