Hoofdartikel Kaprijke Lembeke

Kindergemeenteraad geïnstalleerd (met één raadslid teveel)

Sinds 2015 heeft Kaprijke een eigen kindergemeenteraad. Een vergadering waarin vooral kinderdingen aan bod komen. Afgelopen vrijdag kwam de raad voor het lopende schooljaar voor het eerst samen.

Bij de start van de gemeenteraad kregen alle leden een echt raadslint aangemeten en tekenden zij een afsprakennota. “We hechten veel belang aan inspraak en participatie”, zegt schepen van Jeugdzaken Fredrik Versluys. “Daarom vinden we ook de mening van de allerkleinsten van belang. Wat zij op de kindergemeenteraden bespreken nemen we mee naar onze eigen zittingen. Hun beslissingen zijn van belang voor het jeugdbeleid in de gemeente”.

Eentje teveel

De raad telt normaliter zeventien leden. “Dit jaar zijn het er achttien”, zegt de schepen. “Het zijn kinderen uit de Lembeekse Heirakker en de Kaprijkse Kaproenenschool. In Lembeke kwam er zelfs een heuse
verkiezing aan te pas om de vertegenwoordigers aan te duiden. Dat verklaart wellicht waarom we een ‘officieel’ raadslid te veel hebben. Maar… hoe meer zielen hoe meer vreugd.”
De raad komt steeds samen op een vrijdag in een of ander gemeentelijk gebouw. Zij hebben het onder andere over gevaarlijke verkeerspunten, over zebrapaden aan de scholen en over jeugdlokalen. Voor de raad van start gaat wordt er steeds een voorzitter gekozen. De eerste voorzitter van jaargang 2023-24 werd Janne Goethals uit Lembeke.