Johan Francque. (Foto: Emiel Tack)
Sint-Laureins

Johan Francque geen lijsttrekker of eigen partij

Wie er op gokte dat Johan Francque, onafhankelijk raadslid binnen de Sentse gemeenteraad, met een eigen partij naar de gemeenteraadsverkiezingen zou trekken, is er aan voor de moeite. De man maakte afgelopen weekend bekend dat hij niet met een eigen partij opkomt op 13 oktober aanstaande.

Of Francques politieke carrière hiermee begraven wordt, is geen zekerheid. De man wilde noch bevestigen, noch ontkennen of hij kandidaat zal zijn voor de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik had de intentie om met een eigen partij naar de kiezer te trekken”, bevestigde de oud-schepen. “De gang van zaken heeft mij de afgelopen weken geleerd dat er onvoldoende grond is om met een eigen partij aan de verkiezingen deel te nemen”.
Het feit dat Francque niét met “Alle Vijf” – de naam van de politieke partij waarmee hij naar de verkiezingen wilde gaan – opkomt, wil niet noodzakelijk zeggen dat hij onverkiesbaar zal zijn. “Ik spreek mij niet uit over mijn politieke toekomst”, vertelde Francque. “Ik betreur deze gang van zaken. We zien wel wat de toekomst brengt. We hadden reeds een aantal kandidaten op de lijst staan. Hoe zij verder gaan blijft voorlopig afwachten”.
Sint-Laureins telt momenteel dus (slechts) twee geregistreerde politieke partijen die aan de verkiezingen deelnemen: het Samen met huidig eerste schepen Claudine Bonamie als lijsttrekker en CD&V Plus van lijstrekker Patrick De Greve. Of er alsnog een derde partij actief wordt is vooralsnog koffiedik kijken, al wordt met de opstart van Vlaams Belang rekening gehouden binnen de poldergemeente.

(LK)