Groepsfoto met kandidaten Vooruit Assenede met schepen De Bruycker (achteraan rechts) en lijsttrekker Lieselotte Van Hoecke (roze trui).
Assenede

Vooruit wil gratis schoolmaaltijden

Vooruit Assenede lanceerde in het bijzijn van Astrid De Bruycker (schepen Vooruit Gent) een kinderarmoedeplan voor de scholen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Zij pleiten voor een gratis schoolmaaltijd voor elke kleuter in Assenede, zonder onderscheid, in elke school, ongeacht het onderwijsnet en voor een brugfiguur in elke school. Door gratis warme maaltijden leren kinderen meer over gezonde voeding, zijn ze actiever in de klas, minder vaak afwezig en is het ook een krachtig wapen tegen kinderarmoede.
«Onderschat niet hoeveel signalen wij opvangen over kinderen die met lege brooddozen of slechte voeding op school verschijnen”, zegt lijsttrekker Lieselotte Van Hoecke. “De effecten van de gratis schoolmaaltijden zijn duidelijk. Hier moeten we mee aan de slag.»

Wat moet dat kosten?

“In Assenede gaan er ongeveer 500 kleuters naar school”, zegt Van Hoecke. «Die krijgen elke week vier maaltijden. Reken dus op een kost van ongeveer 200.000 € voor één schooljaar, tenzij de volgende Vlaamse regering beslist om deze kost te financieren. Wij beperken ons bewust tot enkel kleuters. Voor lagere schoolkinderen zou de kost 3 tot 4 maal hoger liggen.»

Brugfiguren

Naast het aanbieden van gratis schoolmaaltijden houdt het plan ook nog andere punten in, waaronder het installeren van een brugfiguur.
Lieselotte Van Hoecke: «Een brugfiguur legt de brug tussen de school, de leerling, het gezin en het professioneel netwerk rond dat gezin. De scholen zijn overbevraagd en vinden niet altijd de weg naar de juiste instanties. Een brugfiguur kan de scholen ondersteunen door in te zetten op afwezigheden, of betrokkenheid van ouders, op opvoedingsproblemen, onbetaalde schoolfacturen enz.»

(PDB)