Hoofdartikel Meetjesland

Grote fusie met Eeklo van de baan? Wordt Kaprijke de begeerde bruid ?

Burgemeester Luc Vandevelde liet vorige week in Het Nieuwsblad optekenen dat een grote fusie met Eeklo van de baan lijkt. “Enkel Kaprijke is nog een optie”, resumeerde hij.

Het grote doel, een nieuwe, grote fusiegemeente met Kaprijke, Assenede, Sint-Laureins met samen 50.000 inwoners lijkt vandaag heel veraf. Want ondertussen nadert de deadline van 31 december 2023 met rasse schreden. Er dient onverwijld gehandeld te worden, maar het blijft oorverdovend stil. De gevolgen van een gemis aan fusie zijn voor velen in Eeklo nochtans desastreus.
Maar burgemeester Luc Vandevelde (SMS) is formeel: “Evergem, Maldegem, Lievegem, Assenede en Sint-Laurens hebben vandaag geen interesse in een fusie met Eeklo. Sint-Laureins heeft dat afgelopen weekend nog bevestigd. We zijn ook als enige ingegaan op de vraag van Kaprijke om een burgerpanel samen te stellen om te polsen naar wat inwoners denken over de fusie, wat betekent dat het voor ons echt menens is. Het burgerpanel wordt nu ambtelijk voorbereid.”

Oppositie

Ook de oppositie heeft er geen goed oog in. “De tijd dringt, en is ons aan het inhalen”, vindt Isaura Calsyn (Groen). “Ik ben verbaasd dat er nog steeds geen conclusies zijn. Ik dacht dat er al meer bewoog.”
“Ik heb schrik dat het kalf verdronken is.”, meent Christophe De Waele (Open VLD). “Straks zijn alle gemeenten rond Eeklo groter dan Eeklo, onze centrumstad”, voorspelt hij. “Een fusie alleen met Kaprijke, een kleine 28.000 inwoners samen, is niet de moeite.”
Burgemeester Vandevelde blijft nochtans gaan voor een fusie. “Een zo groot mogelijke fusie met 50.000 inwoners blijft ons uitgangspunt met Sint-Laureins, Kaprijke en Assenede. De tijd dringt, maar we gaan dit ook niet overhaast doen. Er is al een tijd lang een aversie om samen te gaan met Eeklo, terwijl een studie bevestigt dat wij veel te bieden hebben, ook voor de gemeenten die met ons zouden samengaan. We hebben gevraagd aan Kaprijke om te landen voor de grote vakantie, hun timing is september. Dan weten we meer.”

Assenede wacht

Assenede stelt een beslissing over een fusie uit omdat het eerst de participatietrajecten van buurgemeenten Kaprijke en Eeklo wil afwachten. De burgers die in Assenede deelnamen aan de rondetafelgesprekken over een eventuele fusie zijn niet tegen, bleek vorige week tijdens de voorstelling van de resultaten op een speciaal daarvoor samengeroepen gemeenteraadscommissie. De deelnemers zien de voordelen en de noodzaak in van een gemeentefusie. En mocht Assenede een fusie aangaan, kan men die beter zo groot mogelijk maken. Samengaan met andere plattelandsgemeenten als Kaprijke en Sint-Laureins is te veel van hetzelfde. Dan draagt een fusie met Eeklo (dat een centrumfunctie heeft), met Zelzate of Evergem – of zelfs met allemaal samen – de voorkeur weg. Sint-Laureins en Evergem gaven wel al vroeger aan niet te zullen fusioneren.

Kaprijke de bruid ?

Burgemeester Philippe De Coninck (SamenPlus): “Stel dat we in zee zouden gaan met Eeklo, dan moet Kaprijke zeker meedoen, want wij grenzen niet aan Eeklo. We hebben dus Kaprijke nodig. Daarom moeten we sowieso eerst de participatiemogelijkheden daar afwachten. We kunnen moeilijk beslissen als niet alle informatie gekend is”, aldus De Coninck, die beseft dat de overgebleven tijd kort is. Temeer daar Kaprijke pas haar oefening met een burgerpanel tegen september rond zou hebben. Intussen nadert de deadline van 31 december 2023 met rasse schreden. “Wij waren van oordeel dat rondetafelgesprekken sneller waren dan een burgerpanel. Andere gemeenten dachten daar anders over en hebben gekozen voor een andere benadering én timing. De tijd tikt in het nadeel van de fusie. Dat is de consequentie van het verhaal. Het wordt moeilijk.”
Van zodra de resultaten van de participatietrajecten in buurgemeenten Kaprijke en Eeklo bekend zijn, komt een nieuwe gemeenteraadscommissie samen in Assenede om te bespreken of er al dan niet een fusie komt. Nadien ligt de bal in het kamp van de gemeenteraad.

Piet De Baets