De 2 nieuwe bestuursleden: Gerben Goethals (links) en Jan Wulffaert, de nieuwe voorzitter.
Eeklo Hoofdartikel

FCE Meetjesland was het einde nabij… Eeklose voetbalclub vond een redder !

“Feecee Eeklo”, zoals de Eeklose volksmond haar voetbalclub van oudsher noemt, is gered. De club, momenteel 4de laatste in 2de provinciale Oost-Vlaanderen, vertoeft al jaren in een sportieve noodsituatie. Nauwelijks nog supporters, maar wel 165 jeugdspelertjes, een moeilijk dilemma voor het bestuur dat de pijp stilaan zag uitdoven. Eind vorig jaar werd door het stadsbestuur nog plechtig het honderdjarig bestaan gevierd. Weliswaar een beetje in mineur wegens de overhangende donkere wolken. Toen Hans Brüderlin twaalf jaar geleden voorzitter werd vond hij een club in verval, op de rand van een faillissement. Hij slaagde erin om een openstaande schuld van zeventigduizend euro in een tijdsspanne van vijf jaar af te lossen. Maar dat bracht uiteindelijk geen soelaas en sterke man Brüderlin kondigde al een tijdje zijn nakend ontslag aan. Er was zelfs sprake – al dan niet een roddel – dat de club haar stamnummer bij de voetbalbond zou inleveren, wat de definitieve en officiële begrafenis van de ooit succesvolle Eeklose club zou betekenen.

Redder
Geef toe, geen al te appetijtelijke situatie om een overnemer, zeg maar redder, te overtuigen. En toch is dit wonder geschied.
Garagist en Hyundai-verdeler Jan Wulffaert (60) uit de Kriekmoerstraat voelt zich geroepen om dit voor de stad historisch ‘monument-op-de-sukkel’ uit de nood te helpen. Op 30 april gaat de laatste (thuis)match van het seizoen door tegen Knesselare en ’s anderendaags, 1 mei, grijpt de officiële overdracht plaats. Jan wordt dan voorzitter, bijgestaan in het (voorlopig) bestuur door Gerben Goethals (23), ex-voetballer en gedreven verkoper bij de Hyundai garage van baas Wulffaert.
Terug naar KFC Eeklo

Het moet gezegd: dit lijkt niet ‘zomaar’ een voorbijgaande gril van de overnemers. De nieuwe voorzitter lijkt ambitieuze plannen te hebben op lange termijn en is bereid daar financieel in bij te dragen. Zijn aanpak zal grondig zijn, maar samen met de meeste van de huidige medewerkers achter en voor de schermen, allemaal overtuigde Feecee Eeklo-fans. Op lange termijn wordt niet alleen aan overgang naar 1ste provinciale gedacht, maar evenzeer naar terugkeer naar de aloude naam KFC Eeklo “met de K van Koninklijke” benadrukt Jan.

Nostalgie
Hoe Jan Wulffaert op het idee gekomen is, lijkt een kort verhaal. Zijn grootvader Maurice speelde bij FC Eeklo en vader Albert (nu 85) was van kleinsaf hevige supporter. Nog stééds! Jan sponsort al 35 jaar het Eeklose voetbal, eerst met het merk Toyota op borden langs het veld, vanaf 2005 met Hyundai als sponsor en vanaf 2019 als shirtsponsor. In die functie had hij vrij intensief contact met de ploeg, het bestuur, de spelers, de medewerkers. In 2023 heeft deze ‘hobby’ hem nog 7.000 euro gekost al denkt hij dat de return daarvan moeilijk meetbaar is. “Maar daar doe ik het niet voor”, zegt hij overtuigd.
Waarom dan wel?
Jan: “Eerlijk? Een beetje uit nostalgie voor deze club van mijn hart die ik met verdriet zie stilstaan. Maar ook voor de ‘eer’, een voorzitter van een voetbalclub is in zijn omgeving terecht een gerespecteerd iemand, tenminste als hij erin slaagt om resultaat te halen. En dat is ook mijn ambitie.”

Nieuwe wind
Inmiddels is de voorbereiding van de ‘nieuwe’ club in volle gang. Er is al gesproken met het stadsbestuur en met potentiële sponsors die vanaf nu ‘publiciteitspartners’ worden genoemd. Jan zal er voor zorgen dat er snel meer volk naar de matchen komt en het voor de plaatselijke supporters telkens opnieuw een familiaal feest wordt. Daarom wordt de eerste thuismatch van het seizoen in augustus cruciaal en zal op een speciale manier iedereen welkom zijn.
Ooit werd deze voetbalploeg (toen nog de Feecee) gedragen door de duizenden supporters die de ploeg vergezelden, ook bij de uitwedstrijden. De Eeklose ploeg was destijds gekend en gevreesd in alle uithoeken van Vlaanderen. De eerste ploeg was de ‘trekker’ van het voetbalgebeuren en bracht met zich een hele waaier van jeugdspelers mee, samen met supporterende ouders en familie die iedere week dromen van een nieuwe Messi of De Bruyne. En dit is nu net het punt waar de nieuwe voorzitter zijn volle energie wil aan besteden. Door sportief succes van de “Fanion” wil hij de Eeklose jeugd terug aansporen tot de voetbalsport. De vernieuwing van de jeugdwerking is volop bezig en zal dienen tot stevige “solementen” voor de Feecee.
Hopelijk slagen de nieuwe initiatiefnemers er in om het Eeklose voetbal terug een status te geven die het provinciaal niveau vér overstijgt. Dromen mag terug, met na lange tijd opnieuw kans op slagen.

Historiek
Op 8 maart 1921 ondertekende Philemon Van De Putte als eerste voorzitter van de club de officiële oprichtingsakte van de “Ledeganckzonen Eecloo”. KFC Eeklo met stamnummer “231” kende haar hoogtepunt in 1989, toen het met één been bijna in éérste klasse stond ! De rood-groenen verloren echter in de eindronde van KAA Gent. KFC Eeklo was voordien jarenlang een vaste waarde in vierde klasse. In het seizoen 1984-85 werd de beslissende titelmatch tegen VW Hamme met 7-1 gewonnen. Dit duel ging door op het veld aan de Gentsesteenweg voor meer dan vierduizend toeschouwers. De club heeft onder bekende voorzitters (Steyaert, Dr.Lion, Daniel Willems, Rudi Aers) en populaire spelers en trainers diverse hoogtepunten gekend. Uitgeverij De Eecloonaar gaf over de geschiedenis van KFC Eeklo destijds een boek uit.
Piet De Baets