“Zelfs onze ezels genieten van het ezelsbier”, zeggen Anoek Haers (L) en Suzy Van Vooren. (Foto Emiel Tack)
Bassevelde

Ezelstoet met meer dan 60 groepen en (veel) ezels.

Volgend weekend is het opnieuw zover. Bassevelde kijkt uit naar de eerstvolgende ezelstoet op zondag 24 september, al beginnen de feestelijkheden reeds op vrijdagavond wanneer de ezel zijn eigen standbeeld krijgt.

“De echte koning van de dieren krijgt een plekje in het Dorp”, zegt feestschepen David Vercauteren.

“We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover”, zegt Anoek Haers als   lid van de ezelstoetwerkgroep. “Normaal gaat de Ezelstoet om de vier jaar uit, maar door corona is het nu al zes jaar geleden dat we de befaamde Ezelsfeesten nog eens konden organiseren. We willen er dan ook alles aan doen om deze editie extra speciaal te maken. ”

Molenaarsverleden

Drie dagen lang leeft Bassevelde in de ban van de ezel. Het wordt opnieuw een grandioos feest waarin de dorpsbewoners hun eigen bijnaam vieren. “Het is een verwijzing naar het vroegere molenaarsverleden van de gemeente” verduidelijkt schepen Vercauteren. “Basseveldenaren trokken destijds met hun ezels en hun gemalen graan naar de markt in Gent. Toen ze in de Arteveldestad al die ezels zagen toestromen, was de bijnaam van de Basseveldenaren geboren”. Een bijnaam die nu terug een heel weekend wordt gevierd.

Druk programma

“De aanwezigheid van de vele ezels en de inspanningen van onze plaatselijke verenigingen maken van de stoet elke keer iets onvergetelijks. Afsluiten doen we traditiegetrouw na het ezelsbuffet, met ezelsbier uit de dorpspomp en een fantastisch live optreden van Dhont & the Hitmen.”

Lieve Van de Fonteyne

Tijdens het ezelsfeestenweekend wordt ook in stilte terug gedacht aan Lieve Van den Fonteyne. Ze was een gekend figuur in Bassevelde en werkte vlak voor haar dood onder de titel ‘Zo koppig als een ezel’ een prachtige belevingswandeling met ezels uit. “Haar collegae gidsen zetten als eerbetoon haar werk verder en organiseren enkele wandelingen (kostprijs 10 euro) op zaterdagmiddag vanaf 14 uur.

De eigenlijke stoet op zondag 24 september, vooraf gegaan door een reclamestoet, telt meer dan zestig groepen. Ook ezeleigenaars An Cocquyt en Geert zijn steevast van de partij en staan zelfs mee aan de wieg van de Ezelsfeesten. “25 jaar geleden zag ik een kleine ezel in de buurt van de autoschouwing. Ik was op slag verliefd en kocht het dier. Zo ben ik uiteindelijk beginnen kweken en heeft Bassevelde al heel wat ezels erbij. Elke keer kijken we enorm uit naar de stoet. Mooi dat deze traditie blijft verder leven.” Aanvang 14.30 uur.

(LK)