Afbeelding van google streetview.
Maldegem

Expresweg omgevormd tot snelweg op Maldegems grondgebied

Vanaf 8 januari starten de ingrijpende werken aan de Natiënlaan tussen Damme en Maldegem. De N49, de expresweg tussen Antwerpen en de kust, wordt omgebouwd tot een volwaardige snelweg en moet ervoor zorgen dat het verkeer veiliger en vlotter verloopt.

Zo zal na de werken het snelwegverkeer gescheiden zijn van het lokale verkeer door middel van parallelwegen, die zorgen voor de ontsluiting van woningen en bedrijven. Alleen aan de Aardenburgkalseide en de Noordstraat komt er nog een op- en afrit. De volledige werf zal tot het najaar van 2025 duren. Plaatselijke verkeersmaatregelen zijn na de kerstvakantie vanaf 8 januari van kracht.
Na deze fase zullen aantakkingen van de Damweg, Hoornstraat, Tramweg en Waterpolder gesloten zijn. Tussen Den Hoorn en Middelburg komt een tunnel. Er wordt een tijdelijke voetgangersbrug geplaatst over de Hoornstraat en de Natiënlaan. Eens deze voetgangersbrug gebruiksklaar en twee tijdelijke bushaltes ingericht, zullen de aansluitingen met de Damweg, Hoornstraat, Tramweg en Waterpolder afgesloten worden. Dit gebeurt vanaf 15 januari onder voorbehoud van gunstige werk- en weersomstandigheden.

Nog twee delen in Maldegem

Het tweede deel loopt van het talud van de Leestjesbruggen op de grens Damme-Maldegem tot aan de Vakebuurtstraat in Maldegem ter hoogte van tuincentrum Bomberna, over een afstand van zo’n 2,5 kilometer. “De start van de werken is gepland tegen de zomer van 2024. Ook deze werken zullen twee jaar duren. Het einde wordt verwacht tegen eind juni 2026. Het derde deel loopt van de Vakebuurtstraat in Maldegem tot net voor het kruispunt met de Noordstraat in Maldegem, over een afstand van drie kilometer. Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt dit dossier op dit ogenblik verder uit.

Alle info over de ombouw van de N49 tot snelweg kan je terugvinden via www.maldegem.be/ombouw-n49-tot-snelweg.

(PDB)