Pas vorig jaar in maart opende Jan en Annick Willems hun gespecialiseerde chocoladewinkel langs de N9, schuin tegenover het Witte Huis in Adegem. Nog vooraleer hij de tweede verjaardag van zijn zaak kan vieren wordt hij al beloond met een opname in de prestigieuze gids Gault&Millau onder de rubriek ‘Finest chocolatiers in Belgium & Luxembourg 2026”.
“Een opsteker van jewelste”, zegt chocolatier Jan Willems. “Volgens Gault& Millau onderscheiden wij ons door de funky kleuren, aparte vormen en creatieve smaakcombinaties van onze pralines. Het is leuk om in de nieuwe gids de omschrijving te lezen ‘dat wij aanzien worden als een verrijking in het chocoladelandschap’. Een prachtige erkenning en bevestiging dat ons vakmanschap, onze creativiteit en onze liefde voor chocolade écht het verschil maken. Vrouwtje Annick en ik werden hiervoor speciaal uitgenodigd op het openingsevent in het iconische Tour & Taxis te Brussel.”
Erkenning voor uitsluitend de beste vaklui
Over Gault&Millau lezen we het volgende op Google: “het is een van de meest toonaangevende culinaire gidsen in Europa. Al decennialang selecteert en beoordeelt de gids de beste restaurants, chefs en ambachtelijke zaken zoals chocolatiers en patissiers. Alleen de hoogste kwaliteit, verfijnde smaken en echte passie voor het vak krijgen er een plek.”
Chocolade als trigger
De historiek achter Jan’s activiteiten blijft op zich wel verrassend merkwaardig. Jan Willems (62) is immers jarenlang jurist geweest met een betrekking in het verzekeringswezen. Dat hij nadien begonnen is met een eigen productie van chocolade producten, vooral pralines, doet geloven dat hij ooit nog koksschool, eventueel als latere hobbykok, zou gevolgd hebben. De waarheid is simpeler. Hij is al van jongsaf een gepassioneerde chocolade-eter, en toen hij stelselmatig op zoek ging naar bepaalde soorten pralines maar die nooit naar zijn smaak voldoende vond, dacht hij om ze dan maar zelf te produceren. Een microbe waarmee hij ook al zijn zoon Bas had besmet. Bas baat al 12 jaar langs Staatsbaan de bekende “Pasta La Vista” uit. Of heeft de zoon zijn vader besmet?
Instant succes
Als leek ging vader Jan echter niet over één nacht ijs. Voor dit over gespecialiseerde vak vond hij het verstandig om als leek hiervoor vooraf lessen te gaan volgen. Eerst bij Sintra (beroepsopleidingen) in Brugge, nadien enkele maanden bij chocolade Callebaut, waar internationale instructeurs hem de kneepjes van het vak leerden. Na anderhalf jaar studie en praktische opleiding ging Jan aan het werk en opende een winkel/annex atelier langs de Staatsbaan, nu nog rechtover het Witte Huis op nummer 99, straks op de hoek ernaast op nummer 89.
Weldra ontpopte hij zich binnen het Meetjesland tot één van de weinige chocolatiers met instant succes en met de uitzonderlijke gids-onderscheiding die hem nu -vroeg in zijn prille carrière – te beurt valt.
In zijn eigen atelier creëert Jan dagelijks met de beste Belgische chocolade unieke handgemaakte chocoladecreaties die de zintuigen betoveren. Zowel klassiekers zoals pralinéganache, of verrassende creatieve, seizoensgebonden smaken: in de shop van ‘Jann Chocolates’ (Jan met dubbele ‘n) vind je altijd iets bijzonders voor uzelf of als origineel cadeau..
Automaat en website
Maar er zijn nóg plannen. Vanaf 1 oktober openen Jan en Annick een pop-up in het Belfort op de Brugse Markt. De bedoeling ervan is om er eens te testen hoe toeristen op zijn producten zullen reageren, in een land dat voor buitenlanders symbool staat voor chocolade.
Maar dichter bij huis op Staatsbaan 99 in Adegem ga je langs om de heerlijke pralines en tal van andere chocolade lekkernijen te ontdekken in Jann’s Chocolate Experience Shop.
(openingsuren op woensdag tot zaterdag, telkens van 13.30 tot 18 u.).
Ook te bestellen via de online webshop of rechtstreeks uit de automaat bij Boetiek Otomatiek, Marktstraat, 14, Maldegem. Op de webside (info@jannchocolates.be) vind je diverse cadeauverpakkingen en meer uitleg bij krachtige en zelfs gedurfde funky ontwerpen met smaken die écht tot leven komen.
Piet
De Baets


