Assenede

Trofee van Sportverdienste voor Donald Nuytinck

Groot feest bij de familie Nuytinck in Assenede waar de heer des huizes, na een carrière van 45 jaar als actief scheidsrechter bij de Belgische Voetbalbond, de Asseneedse Trofee van Sportverdienste 2022 in de wacht sleepte. “Een trofee voor heel zijn sportieve carrière” vertelde sportschepen Chantal Bobelijn tijdens de uitreiking.

We schrijven 1977 toen een nog piepjonge Donald Nuytinck zich stiekem inschreef voor de cursus Scheidsrechter. “Toen nog georganiseerd in het Landbouwershuis op de Markt in Assenede” herinnert de nu 66-jarige man zich nog levendig. “In november van datzelfde jaar floot ik voor de eerste keer officieel een match bij de miniemen: Wippelgem tegen Kerkbrugge. Ik was amper 24 jaar toen ik voor het eerst, als een van de jongste refs in Oost-Vlaanderen, een wedstrijd van eerste elftallen mocht fluiten. Ondertussen zijn we 45 jaar verder en is er veel veranderd. “
Ondanks alles bleef Nuytinck de voetbalsport en de arbitrage trouw. “Tegenwoordig fluit ik nog elke week bij de U15” gaat de man verder. “Heel vaak krijg ik ook aanduidingen bij het G-voetbal. Meer dan eens kan je me dan terugvinden op de velden van De Grasduikers in Oosteeklo.” Toch blijft de sportlaureaat niet alleen onder de kerktoren actief. Dit jaar nog leidde hij G-wedstrijden van Cercle Brugge en KV Mechelen. “Mooie ervaringen” noemt Nuytinck het zelf.
Vrijwilliger voor iedereen


Zijn scheidsrechtercarrière bracht hem langs alle voetbalterreinen in Oost-Vlaanderen. Met als absoluut hoogtepunt de finale op de prestigieuze U13-cup zo’n 25 jaar geleden, waar Standard en Anderlecht de confrontatie aangingen voor meer dan 1.000 toeschouwers. Daarnaast vervult hij de rol van peter voor startende scheidsrechters. Aan stoppen denkt Donald nog lang niet. “Ik bekijk het wedstrijd per wedstrijd, maar zolang het lichaam en de geest meewillen, ga ik door.”
Velen kennen de gevierde Assenedenaar ook in tal van andere rollen. Helper in het vaccinatiecentrum in covidtijden, frietenbakker van dienst bij verenigingen die het hem vragen, seingever op wielerwedstrijden, bezorger van ’t Torentje in Bassevelde, chauffeur voor mensen die het nodig hebben… je kan het zo gek niet bedenken of Donald is van de partij. “Ik ben graag onder de mensen” geeft de man als uitleg.
(LK)