Hoofdartikel Lievegem

De eerlijke ambities van  een vrouwelijke schepen in Lievegem

In 2012 werd Hilde De Graeve (48) de eerste vrouwelijke schepen in (toen nog) Zomergem met 800 voorkeurstemmen bij CD&V.  Collega Kim Martens werd schepen in (toen nog) Waarschoot.

In 2018, zes jaar geleden, was de fusie Lievegem een feit en haalde Hilde De Graeve als schepen bij de gemeenteverkiezingen 1.327 voorkeurstemmen, precies 10 stemmen meer dan partij-collega Kim Martens. Stemmenkampioen was toen Tony Vermeire die met een monsterscore van 3.865 stemmen burgemeester van de fusie werd.  CD&V ging in coalitie met blauw (Open VLD) maar halfweg nam Tony Vermeire plots ontslag en de vraag wie hem zou opvolgen werd een tijdlang een spannende thriller. 

Mandaten worden normaal verdeeld naar het aantal voorkeurstemmen en dus zou Hilde met 10 stemmen meer de voor de hand liggende nieuwe burgemeester worden. Maar zijzelf vond dat haar OCMW-taak nog lang niet voleindigd was en liet in onderlinge afspraak de eer aan Kim Martens. Die zou in één adem later (nu in oktober) dan ook lijsttrekker worden met Hilde op de tweede plaats. Hilde De Graeve bleef zes jaar lang schepen van sociale zaken.

Populariteitsgehalte

Ondertussen is de wet veranderd en wie in oktober het meeste voorkeurstemmen haalt in de dan grootste partij bepaalt wie ‘automatisch’ burgemeester wordt. Een nieuwe thriller is in de maak. Intussen worden overal ijverig fusies tussen plaatselijke partijen aangekondigd (boven vetes uit het verleden om)  om in stemmenaantal de grootste partij te kunnen worden en de burgemeester te kunnen leveren.

In Lievegem heeft CD&V al een dergelijke uitbreiding gesignaleerd door enkele onafhankelijke kandidaten op te nemen en als CD&Vplus naar de volgende verkiezingen te stappen.

Inmiddels zijn de federale verkiezingen van juni achter de rug en keek men met spanning uit naar de uitslagen van plaatselijke kandidaten met het oog op hun populariteitsgehalte voor oktober. Daardoor is er al een voorsmaakje zichtbaar voor een mogelijk nieuwe thriller in Lievegem. Komt er een duel tussen de twee kopstukken ? Hilde haalde op de federale lijst 6.106 stemmen op de vierde plaats. Kim kreeg 4.388 stemmen achter zijn naam op de Vlaamse lijst op de zesde plaats. Monsterscores zijn dit niet, en voor de federale kunnen meer mensen stemmen, maar het geeft wel een indicatie.

Geen concurrentiegevoel

Opvallend is de vriendschappelijke sfeer die in CD&V-kringen tussen beide kopstukken heerst. Geen jalousie of concurrentiegevoel tussen de betrokkenen. Het plaatselijke kiezerspubliek zal beslissen. Zoveel mogelijk aanwezig zijn op markten en feestelijkheden, dat hoogtepunt komt allicht nog na de vakantie.

We hadden een gesprek met Hilde De Graeve, maar consequent als zij is laat ze nog niet in haar kaarten kijken. 

“Het zal de kiezer zijn die beslist, al heb ik wel ambities en neem ik elke opportuniteit in overweging”, vertrouwt  Hilde ons met lichte nadruk toe.

Onaanvaardbaar

Hilde De Graeve is van Zomergem, gehuwd met Yves Blondia en heeft 3 kinderen, waaronder één tweeling. Glenn is  27, Eva en Stef 23. Hilde is van beroep vertaler-tolk met gebarentaal (voor doven) als zeldzame speciale vaardigheid. Ze  is coördinator voor anderstalige nieuwkomers in College Ten Doorn in Eeklo en als schepen bevoegd voor sociale zaken, OCMW, kinderopvang en gezondheidsbeleid.

Hilde: “Ik heb het erg te doen met mensen met een beperking en sociaal achtergestelden met armoede. Ik ben geen politieker vanuit een kantoor maar zoek actief de probleemgevallen op om ze te kunnen oplossen. In het schepencollege durf ik daarvoor wel eens op tafel slaan als ik merk dat de aandacht voor sociale ongelijkheden verslapt (lacht). Volgens mijn echtgenoot trek ik mij de problemen van anderen soms wel wat te veel aan. Maar dan ga ik maar wat gaan wandelen in de mooie Lievegemse natuur en kom ik met verse energie terug.”

Taptoe: Je bent ook bestuurder van Humival ?

Hilde: Humival is een erkend opvanghuis voor mindervaliden in Waarschoot. Het biedt woon- en/of dagondersteuning aan volwassen personen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking.  Zelf ook ouder van een zoon met grote medische zorgen, ken ik de problematiek van ouders met een kind met een beperking maar al te goed. Ik vind het dan ook hoogst frustrerend dat kinderen en dus ook hun ouders ellenlang moeten wachten op hun persoonsgebonden budget. Dit zorgt ervoor dat de ouders niet de noodzakelijke zorg en ondersteuning kunnen geven aan hun kind. Dit zou volgens mij een open portefeuille moeten zijn. Daarom dat ik vooral mijn stem liet horen op de federale lijst. Geen enkele ouder/kind verdient het om op een financiële wachtlijst te staan. Zolang we dit probleem niet wegwerken, zal ik mij blijven inzetten. Dit is immers onaanvaardbaar in een moderne, welvarende maatschappij. “

Vrouwen in de politiek

Hilde is een dynamische politieker en geliefd in haar Lievegem. En de liefde is wederzijds.

“Lievegem is mijn thuis en inspiratiebron”, zegt ze. Ze heeft dan ook heel wat verwezenlijkt. Het leeggekomen Vredegerecht in Zomergem bouwde ze om tot een Welzijnssite, ze lanceerde de minibus zodat mindermobiele personen zich ook vlot kunnen bewegen binnen Lievegem, en zorgde voor gratis psychologische hulp. Mensen met een kwetsbaar profiel helpen loopt als een rode draad door haar leven. Maar anderzijds bracht ze de stoet terug naar Zomergem. Een heus volksfeest voor heel het dorp. Als vrouw met een sociale visie zet zij jonge vrouwen aan om zich te engageren in de politiek. 

Hilde: “ Ik zeg hen: ga ervoor ! Laat van je horen! Politiek kan soms ingewikkeld en uitdagend zijn, maar het is ook enorm bevredigend om een verschil te kunnen maken in je gemeenschap. Blijf trouw aan je idealen en wees niet bang om je stem te laten horen. De wereld heeft frisse ideeën en vrouwelijke perspectieven nodig, en vrouwen zijn daar een cruciaal onderdeel van.”

Een hoog aantal voorkeurstemmen ziet zij als haar enige beloning voor haar onvermoeibare inzet. Of toch: ze is chocoladeverslaafd en een snoepje zal ze niet afslaan. “Al is een maaltijd nog zo fijn, copieus of overweldigend lekker, zonder chocolaatje achteraf heb ik niet gegeten.”

  Piet De Baets