Tibe Welvaert in actie op de tumblingmat.
Sint-Laureins

Belgisch Kampioen Tibe Welvaert (12) op zoek naar WK-goud

Het worden spannende weken voor de jonge Tibe Welvaert uit Sint-Laureins. De gymnast van Olympia Merelbeke reist op 13 november af naar het Engelse Birmingham waar het wereldkampioenschap Tumbling georganiseerd wordt, een gymdiscipline waarin de Sentenaar reeds twee Belgische titels op zak heeft.

Ooit speelde hij, net als zijn papa, volleybal. Maar Tibe ruilde de volleybal om voor een 25 meter lange springmat en ging zich concentreren op tumbling. Een sport waarin je best wel rare sprongen kan maken. Om maar even een idee te krijgen waar Tibe in Birmingham voor staat : “Mijn sprong bestaat uit acht onderdelen” zegt Tibe vastberaden. “Rondat, temp, tempschroef, drie keer temp, flik en dubbele hoek”. Voilà zo simpel is het.

Kleuterschool

Volgens Wikipedia is tumbling is een aaneenschakeling van turnoefeningen op een 25 meter lange verende baan. Snelheid, kracht en techniek zijn de basisvereisten om de delen aan elkaar te schakelen tot een sprongenreeks. Lenigheid is eveneens een belangrijk voordeel voor de uitvoering van bepaalde delen zoals de hoeksalto’s. Tibe blijkt al deze gaven in zich te hebben.
De jonge kerel kroonde zich reeds twee keer tot Belgisch Kampioen in zijn leeftijdscategorie. “Ik turn eigenlijk al van in de kleuterklas”, vertelt het kereltje. “Thuis probeerde ik al handenstand uit. Liesl, een vriendinnetje in de klas, vroeg me toen of ik geen zin had om eens mee te gaan naar een turnclub in Lembeke”.
Al snel werd duidelijk dat de toen nog piepjonge Tibe talent had en verhuisde hij naar gymclub Altis in Eeklo. Tibe liet het volleybal voor wat het was en concentreerde zich op het onderdeel tumbling.

Topsporthal

Niet zonder succes overigens want zowel bij de 11-jarigen als bij de 12-jarigen kroonde Welvaert zich tot Belgisch kampioen. “De eerste keer was in de topsporthal in Gent”, vult mama Debby aan. “Best wel een emotioneel moment midden de vele toeschouwers. Het tweede kampioenschap haalde hij in Brugge.”
Binnenkort, op 13 november, vertrekt Tibe, samen met trainster Daisy Swanckaert en met de Belgische selectie richting Birmingham waar het WK turnen op het programma staat. Samen met Wolf Claeys uit Oosterzele is hij de enige Belgische jongen in zijn leeftijdscategorie. “Wat we er moeten van verwachten, weten we niet” zeggen de ouders nog. “We leggen helemaal geen druk op zijn schouders. We zien wel wat het wordt. Natuurlijk is er altijd wel een beetje hoop. Zelf reizen we het gezelschap achterna. Voor een keer is het niet zo ver”. Het kampioenschap van Tibe staat op zaterdag 18 november in de voormiddag op het programma.

(LK)