Lievegem

Vuilnisbakkenplan tegen vastgesteld misbruik

Lievegem werkt al een aantal jaar gericht op de aanpak van sluikstort en zwerfvuil. De openbare vuilnisbakken spelen daarin een belangrijke rol.

Enerzijds kunnen ze een vorm van overlast worden als ze niet correct gebruikt worden. Denk maar aan zakjes huisvuil die erin terechtkomen. Anderzijds wordt er soms verwezen naar een gebrek aan vuilnisbakken als oorzaak van zwerfvuil.Het lokaal bestuur Lievegem rolt een vuilnisbakkenplan uit. Dat moet ervoor zorgen dat het juiste type vuilnisbak op de juiste plek juist gebruikt wordt. Op basis van metingen bracht Lievegem al een eerste aantal aanpassingen aan.

Metingen

De afgelopen maanden ging de ‘Liever Mooi’-ploeg,  medewerkers van het lokaal bestuur die instaan voor de openbare netheid, aan het meten. Alle 347 vuilnisbakken op Lievegems grondgebied werden geïnventariseerd en wekenlang op inhoud gemeten. Zo werd er nagegaan hoe vol een vuilnisbak zat en of die correct gebruikt werd. Op die manier kon het lokaal bestuur vaststellen dat sommige vuilnisbakken erg weinig werden gebruikt en dat er op sommige plaatsen misbruik van werd gemaakt. Dat misbruik bestaat dan vooral uit zakken huishoudelijk afval die ofwel in ofwel naast de vuilnisbak worden gedropt. …

Vuilnisbakkenplan

Met die resultaten zijn ze in Lievegem aan de slag gegaan: zo werden er 43 ingrepen uitgevoerd. Bepaalde vuilnisbakken werden weggehaald en andere werden verplaatst. Op de plek van de verdwenen vuilnisbak konden inwoners lezen waarom een vuilnisbak werd weggehaald. Om het aandeel huishoudelijk vuil terug te dringen, werden de inwerp openingen verkleind. Bovendien werden alle openbare vuilnisbakken voorzien van een opvallende blauwe sticker met de boodschap dat hondenpoepzakjes in de straatvuilnisbakken mogen. Zo worden ze een zichtbaar onderdeel van het straatbeeld en heeft niemand nog een excuus om afval laten rondslingeren, maar het correct te deponeren in de vuilnisbak. Die moet inwoners aansporen om niet alleen klein afval, maar ook hondenpoep steeds in de openbare vuilnisbakken te deponeren.

(PDB)