Assenede Eeklo

Vlaams belang wil volksraadpleging over fusies

In een  persmededeling geeft Vlaams Belang (Assenede en Eeklo) haar mening over de eventuele grote fusie in het Meetjesland. Volgens hen lijkt de geschiedenis uit 1976 zich echter te herhalen…

“We lezen dat alles steeds meer wijst in de richting van een ‘grote fusie’ waarbij vier partners elkaar zouden gevonden hebben. Zowel in Eeklo, Assenede als Kaprijke toetert het bestuur dat de fusie gedragen is door de bevolking en al het mogelijke gedaan te hebben om inspraak te geven aan de inwoners. Mooie uitspraken die echter totaal niet kloppen met de realiteit. Op geen enkel moment was er immers sprake van echte inspraak van de inwoners. Minder dan 1% van de bevolking kreeg inspraak. Daarnaast werden vaak ook de ‘juiste’ personen geselecteerd. Mensen met de ‘goede partijkaart’ of de ‘correcte mening’ werden aangeduid om op die manier een advies te krijgen dat volledig in het kraam past van de meerderheden.
De fouten uit 1976, toen fusies een platte politieke bedoening waren om de macht van traditionele partijen te betonneren, worden dus gewoon herhaald. Nu is er een pseudo-participatie om de mensen een vals gevoel van inspraak te geven.
Voor Vlaams Belang is een fusie zeker bespreekbaar, maar enkel wanneer er echte inspraak van de bevolking is via een volksraadpleging. Enkel op die manier kan de volledige bevolking haar mening geven en wordt vermeden dat een fusie bedisseld wordt in donkere achterkamertjes.”

(PDB)