Lievegem Meetjesland

Universiteit Gent onderzoekt kinderen met autisme. Autisme-labmobiel komt aan huis

Veel kinderen met autisme hebben moeite om taal te leren. Sommige kinderen halen hun achterstand in tegen de leeftijd van zeven jaar. Andere kinderen ontwikkelen misschien nooit taal.

Er is nog te weinig geweten over taal bij autisme. Universiteit Gent bundelt daarom de krachten met KU Leuven en ULB en rijden het land rond met een mobiel labo om kinderen met autisme aan huis te onderzoeken.

Bij u thuis

Misschien zag u de LabMobiel al op de Meetjeslandse wegen rijden, op weg naar een kindje uit de buurt. Voor kinderen is dit nieuwe concept met huisbezoeken een comfortabele manier om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Vroeger moesten kinderen daarvoor naar Gent of Leuven. In deze studie komt er een busje naar hen thuis om samen spelletjes te spelen. De reacties van de eerste gezinnen zijn positief. Ouders die al eerder wilden meedoen aan dit wetenschappelijk onderzoek, kunnen dat nu doen op een laagdrempelige manier. Reeds meerdere organisaties uit de praktijk informeerden zich om dit concept ‘onderzoek aan huis’ over te nemen. Met de steeds groeiende wachtlijsten en hoge druk op gezinnen, juichen we dit toe. 

Deelnemers gezocht!

Kinderen kunnen aangemeld worden voor het onderzoek wanneer ze een diagnose (of vermoeden) van autisme hebben en nog geen zes jaar zijn geworden. Ouders kunnen vrijblijvend een informatiebundel aanvragen bij het team van Universiteit Gent (onder leiding van Prof. dr. Roeyers) via www.belas.ulb.be/nl/contact of via  0479 96 08 02. Deelname is volledig gratis en er is een cadeautje voor het kind en een onkostenvergoeding voor de ouders voorzien.

(PDB)