Beeld ter illustratie - Image by freepik
Eeklo

Toneelvereniging Excelsior vindt nieuw onderkomen

Met 75 jaar is Excelsior de oudste toneelvereniging van Eeklo. Helaas verliest het gezelschap voor de tweede keer haar vaste stek. De eerste keer in 1986 door de verkoop van cinemazaal De Gouden Leeuw (nu KBC bank) en recent, wegens verkavelingsplannen van de eigenaar-promotor, de zaal Koperen Leeuw langs de Tieltsesteenweg.

Koperen Leeuw

In 1997 al vond Voorzitter Paul Van De Woestyne dat het genoeg was geweest. Na enkele verlieslatende producties in Cultureel Centrum De Herbakker zocht de vereniging naar een eigen stek en zo ontstond in 1997 de Koperen Leeuw. Een vervallen gebouw dat het gezelschap tot op heden ter beschikking kreeg voor een schamele huurprijs. Het zaaltje werd ingericht met de oude cinemastoelen van de Gouden Leeuw. Belichting en oude gietijzeren radiatoren kreeg men van de Eeklose psychiatrie en  brouwerij Inbev kwam met een behoorlijk financieel deel over de brug voor de bar.
Meer dan 26 jaar werd de Koperen Leeuw intussen door honderden artiesten, muzikanten en publiek ervaren als een onvergetelijke, magische en intieme plek.  Maar ook aan dit roemrijke verleden komt nu een einde.

Hoop

Toen de familie De Tollenaere van huidig voorzitter en goede kennis Victor Bruggeman de verdwijning van De Koperen Leeuw vernam stelden zij spontaan hun oud en leegstaand magazijn aan de achterkant van de Gentse steenweg (kant spoorweg) in erfpacht voor.
Het oude magazijn moet wel nog omgetoverd worden naar de ‘nieuwe’ Koperen Leeuw met hopelijk dezelfde  unieke sfeer die er tot op heden was. Maar wie gaat dat betalen? “Stad Eeklo heeft nooit interesse in de Koperen Leeuw getoond, laat staan financieel”, aldus de voorzitter. Dus wordt het een nieuwe zoektocht naar centen. Want Toneelvereniging Excelsior wil dit uitdagend initiatief niet opgeven. Eeklo heeft nood aan een klein platform dat betaalbaar en alternatief theater kan brengen. Met andere woorden: sponsors zijn welkom !

(PDB)