Maldegem

Oplossing voor Cold Case Ingrid Caeckaert ?

Op initiatief van Maldegemnaar Robin Van Kerschaver ging op 18 maart onder grote belangstelling een lezing door, in aanwezigheid van tv-verslaggever Faroek Özgünes en onderzoekster Sofie Claerhout, over “Het Y Chromosoom als sleutel tot onopgeloste moorden?”. Robin is de vertrouwenspersoon van familie Georges en Marie-Josèphe Caeckaert-Vereecke, ouders van Ingrid Caeckaert. Al 31 jaar geraakt de moord in Knokke-Heist op hun dochter Ingrid niet opgelost.

Burgemeester Koenraad De Ceuninck stelde onderzoekster en auteur Sofie Claerhout voor, en haar studies Forensische Techniek aan de KU Leuven. Sofie was al langer zeer onder de indruk van het Cold Case Ingrid Caeckaert. Het was haar drive om met een nieuwe techniek via het Y chromoom daders van misdrijven te kunnen opsporen. Toen ze in 2019, op het wereldcongres van Forensische technieken in Praag,  haar werk kon voorstellen aan meer dan 1.000 Forensische wetenschappers en ze de hoofdprijs won, hoopte ze op een snel wettelijk kader in België om haar techniek te mogen toepassen. 

Druk op justitie

Walter Caeckaert (Dikkelvenne) was toen bezig met een stamboomboek van de familie Caeckaert. Robin Van Kerschaver werkte toen mee aan zijn lijvig boek. Hij kwam uit op het artikel in de krant over Sofie en legde dit voor aan de familie Caeckaert. Dit was voor hen totaal onbekend. De contacten werden gelegd met Sofie, Jef Vermassen en Faroek Özgünes om samen druk te zetten op justitie in het kader van de Y chromosoom-techniek. De burgemeester was dan ook zeer verheugd dat ondertussen de wet door de regering is goedgekeurd en hopelijk tegen eind dit jaar kan worden toegepast.

Verwantschapsonderzoek

Faroek refereerde naar de mogelijkheden van de techniek van Sofie Claerthout die via het Y chromosoom, enkel te vinden bij mannen, kan terug gaan tot de  40e graad. In ons land zijn er 3 databanken met het X chromosoom, men kan hieruit ook het Y chromosoom afzonderen. Zo zouden er in die databanken een goede 100.000 personen zitten. Stof genoeg dus om een aantal Coldcases via verwantschapsonderzoek van Sofie Claerthout op te lossen. Na publicatie in het Staatsblad kan Sofie Claerhout starten met het zoeken naar de dader van de moord op Ingrid Caeckaert. Faroek beloofde via VTM de nodige aandacht en ondersteuning hiervoor te verlenen.

Via eigen familie

Daarna was het de beurt aan Sofie Claerhout zelf. Op een vlotte en aangename manier bracht zij het publiek op de hoogte van deze toch wel heel ingewikkelde materie. Eerst maakte ze de structuur van het X en Y chromosoom duidelijk op een verstaanbare manier voor dit brede publiek. En hoe ze te werk ging via haar eigen familie en verder ging spitten in haar stamboom, om terug te gaan tot 1520. Ze somde een aantal voorbeelden uit Nederland op, waar haar techniek werd toegepast, en waar de daders konden worden ontmaskerd. De vraag was onder meer hoe het kan dat een Belgische wetenschapster zo lang moet wachten op erkenning in haar eigen land. Terwijl ze op amper enkele km van Minister Van Quickenborne woont kon ze de minister overtuigen om een reactie te schrijven in haar boek «Dader onbekend».
Het publiek bleef gedurende de ganse lezing geboeid luisteren. De voorzitter van het Davidsfonds Maldegem, Etienne Dhont, dankte Sofie en kon haar verrassen met een cheque van 1000 € voor het labo van de KUL.
Piet De Baets