De olmen wachten op beter weer om geplant te worden (Foto: Emiel Tack)
Kaprijke

Olmen wachten op droger weer

Sinds kort ligt de eerste lading olmen te wachten op de hoek van het Plein in Kaprijke om geplant te worden. “Het regenweer van de jongste dagen, weken en maanden, houdt ons echter tegen om vooruit te gaan”, zegt schepen Frederik Versluys. 

De jongste maanden onderging het Plein in Kaprijke een heuse metamorfose. De oude zieke kastanjes werden, na jaren discussies en onderzoeken, eindelijk gerooid. De waterhuishouding op het immense plein werd aangepakt en aan de kant van Galerie Stadhuys werd een grintgazon aangelegd. “Het moet een plek worden waar heel wat organisatie zal kunnen op plaats vinden, zonder dat we in de grond zakken zoals vroeger”, geeft de schepen aan.

Dubbele rij

Er werden aan de rand van het dorpsplein eveneens wadi’s aangelegd om wat water te bufferen. Als kers op de taart moeten 68 olmen de majestueuze kastanjes van weleer doen vergeten. “De bomen komen in een dubbele rij omheen het Plein te staan”, gaat de schepen verder. “De plaatsen waar ze moeten komen, zijn reeds gemarkeerd. Alleen kunnen we momenteel niet op het Plein omdat het nu veel te drassig is. Eens de ondergrond wat droger is gaan we aan de slag.”
Kaprijke haalde zijn olmen in een Belgisch bedrijf in Noord-Frankrijk. “We hebben ze er zelf mogen kiezen”, besluit Versluys. “We kijken er naar uit om ze op het Plein te zien verschijnen.” De hele heraanleg van het Plein kostte 420.000 euro.

(LK)