Het versleten fietspad in Aveschoot wordt helemaal vernieuwd. (Foto: Emiel Tack)
Lembeke

Nieuwe verkeershinder: “Deel Aveschoot minsten half jaar onderbroken”

De grootschalige wegen- en rioleringswerken aan de Gravin D’Alcantaralaan in Lembeke zijn nog in volle gang of het gemeentebestuur van Kaprijke heeft al nieuwe werken op het programma staan, al zullen ze minder ingrijpend zijn voor het doorgaand verkeer richting Gent.

Het gemeentebestuur keurde in haar zitting van afgelopen donderdag het rioleringsproject in Aveschoot goed. “Als alles normaal verloopt, moeten de werken in januari 2025 van start kunnen gaan”, blikt schepen van Openbare werken Hendrik Van de Veere vooruit. “De werken situeren zich in het deel van Aveschoot tussen de Nieuwstraat en het rond punt aan de Ledestraat. In de eerste plaats wordt werk gemaakt van een nieuw fietspad. Het oude aftandse pad verdwijnt en maakt plaats voor een comfortabeler asfalten strook van 1,75 meter breed waarvan de aansluiting met de fietssnelweg op een veilige manier zal worden uitgevoerd.”

Verhoogd kruispunt

Om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te vergroten zal het kruispunt Aveschoot/Nieuwstraat verhoogd worden en komen er asverschuivingen halverwege Aveschoot. Naast een nieuw fietspad voorzien de plannenmakers ook een nieuwe toegankelijke bushaltes. “In één adem wordt ook de riolering aangepakt” gaat de schepen verder. “We sluiten meteen de speculooswijk aan op het gescheiden stelsel. Regenwater wordt gebufferd in wadi’s”. De werken vangen aan in januari 2025 en zullen zowat 130 werkdagen in beslag nemen. Kaprijke moet voor de klus bijna 330.000 euro ophoesten. De rest van de kosten wordt gesubsidieerd.

(LK)