Kaprijke Sint-Margriete

Volop pannenkoeken op Maria-Lichtmis

De Oosteeklose ‘Orde van de Smoutpot‘ staat voor een belangrijke week. Pannenkoeken smullen op Maria-Lichtmis, donderdag 2 februari aanstaande, kàn in Oosteeklo.

“Donderdag 2 februari bakken we pannenkoeken op de Leuvense stoof’ vertellen de leden. “Het is een gebruik dat zeker niet te versmaden is op Maria-Lichtmis. Volgens het volksgeloof, zullen zij die op die dag ’s avonds pannenkoeken eten, het hele jaar door rijk en gelukkig zijn. Een gedachte die we iedereen toewensen. We stellen ons op, op het dorpsplein van Oosteeklo ter hoogte van Den Broaven. Vanaf 15 uur zijn de eerste pannenkoeken klaar.
De mogelijkheid bestaat om ze ook mee te nemen naar huis. Kostprijs: 1 €/stuk, max. 10 per persoon. Om de wachttijd zo kort mogelijk te houden wordt er op twee vuren gebakken.” De orde bakt tot het deeg op is (15 kg = 300 stuks).
Voor het bakken wordt geen het ouderwetse ‘smout’ gebruikt, maar gezonde plantaardige olie…
De “Orde van de Smoutpot” bestaat al van 2006 en is de Oosteeklose afdeling van het Heemkundig Genootschap Assenede vzw. De vereniging heeft tot doel om het varken te cultiveren door allerlei eigen activiteiten in te richten en andere heemkundige, volkskundige of culturele evenementen te organiseren of er aan deel te nemen.
(LK)